Makedonian entinen pääministeri hakee turvapaikkaa Unkarista

Makedonian entinen pääministeri ja Nikola Gruevski on ilmoittanut olevansa Budapestissa ja hakevansa turvapaikkaa Unkarista. Hänen oli määrä ilmoittautua vankilaan torstaina 8.11. kärsimään saamaansa kahden vuoden tuomiota julkisten varojen väärinkäytöstä. Hän ei kuitenkaan saapunut paikalle.

Gruevski odotti tuomionsa alkamista vapaalla jalalla, koska viranomaisten mukaan pako ei ollut odotettavissa. Passi häneltä kuitenkin vietiin jo vuonna 2017.

Gruevski sai kahden vuoden vankilatuomion 580 000 euron arvoisen auton ostamisesta julkisin varoin omaan yksityiseen käyttöönsä ollessaan pääministeri – myyjänä oli hänen hallituksensa sisäministeri Gordana Jankuloska. Gruevski oli luonnollisesti valittanut tuomiosta. Koska valitus oli yhä käsittelyssä torstaina, ei Gruevskia lähdetty pidättämään, vaikkei hän viranomaisille ilmoittautunut 8.11. Tuomioistuin kuitenkin hylkäsi valituksen heti seuraavana päivänä 9.11., mutta valituksen hylkääminen on lainvoimainen vasta sitten, kun se on todistettavasti annettu tiedoksi syytetylle. Posteljooni kävi siis perjantaina kolmesti kolkuttamassa Gruevskin ovelle, mutta yllättäen ei tavoittanutkaan häntä. Kun posti ei viikonloppuisin kulje, oli Gruevski teknisesti ottaen vapaa mies vähintään maanantaiaamuun asti, jolloin valituspäätös seuraavan kerran hänelle olisi voitu toimittaa.

Kävi kuitenkin niin, että viikonlopun aikana Gruevski pakeni maasta. Spekulaatiot paon tavoista saivat konkretiaa, kun Albanian poliisi tiedotti, että Makedonian kansalainen Gruevski on poistunut Albaniasta Montenegroon sunnuntaina 11.11. illalla klo 19.11., jolloin Gruevski oli matkustajana Unkarin Tiranan suurlähetystön autossa, rekisterinumero on CD1013A. Makedonian lehtitietojen mukaan Unkarin suurlähetystöjen autot kuljettivat Gruevskin Skopjesta Albanian, Montenegron ja Serbian kautta aina Unkariin ja Budapestiin saakka.

Balkanin maiden välillä saa matkustaa pelkällä henkilötodistuksella ja Gruevskista ei vielä paon aikaan voitu laittaa etsintäkuulutusta Interpolille. Se laitettiin vireille heti, kun Gruevski ilmoitti olevansa Budapestissa. Makedonian hallitus myös valmistelee luovutuspyyntöä, jotta Gruevski saataisiin kotimaahansa kärsimään tuomionsa.

EU on ehtinyt ilmoittaa, että Gruevskin tapaus on mennyt lakipykälien mukaan ja lainmukainen hallinto on EU:ssa tärkeä arvo. Seuraavaksi nähdään minkälaista maahanmuuttopolitiikkaa Orbanin hallitus Unkarissa harjoittaa ja miten luovutuspyyntöön suhtaudutaan. Toki Gruevski on ehtinyt vakuuttaa henkensä olevan uhattuna.

Tämä saaga on miltei liian uskomaton ollakseen totta. Politiikka on menossa entistä hullummaksi. Suomessa valtiosihteeri lähtee pääministerin juttusilta auton peräkontissa. Makedonian entinen pääministeri ja VMRO DPMNE -puolueen johtaja taas matkustaa usean maan halki Unkarin suurlähetystöjen autoissa ja saapuu Unkariin turvapaikanhakijana, jossa hänen ystävänsä ja EPP puoluetoverinsa Victor Orban johtaa yhtä Euroopan maahanmuuttovastaisinta hallitusta.

Gruevskin pako Makedoniasta herättää monia kysymyksiä. Onko kyseessä A) todella räikeää osaamattomuutta Makedonian poliisin taholta, kun Gruevskia ei otettu kiinni hyvissä ajoin? Hänen kaksi kanssasyytettyään on nyt haettu poliisin huomaan, joten teknisesti kiinniotto aikaisemminkin olisi voinut olla mahdollista. Vai B) Onko kyseessä harkittua laskelmointia Makedonian nykyhallitukselta, että on parempi antaa Gruevskin mennä ulkomaille kuin antaa hänen virua poliittisena marttyyrinä vankilassa ja mahdollisesti suunnitella paluuta politiikkaan. Vai C) Oliko Gruevskin karkuun pääsy osa poliittista sopimusta, jolla saatiin kahdeksan VMRO DPMNE -puolueen kansanedustajaa tukemaan nimenmuutosta parlamentissa? D) Miten EU:n oikeusvaltioperiaate, Unkarin maahanmuuttopolitiikka ja Makedonian luovutuspyyntö sovitetaan yhteen? Sekä viimeisenä E) miten kauan EPP katselee passivisena vierestä jäsenpuolueidensa Unkarin Fideszin ja Makedonian VMRO DPMNE:n tämänkaltaisia irtiottoja?

Samuli Sinisalo

Samuli Sinisalo (MA) vastaa Sorsa-säätiön ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa” -hankkeesta. Sorsa-säätiö on vahvistanut Makedonian kansalaisyhteiskuntaa Suomen ulkoministeriön tuella vuodesta 2008 lähtien.

Lue myös:

https://sorsafoundation.fi/fi/politiikkaa-balkanin-tapaan/

https://sorsafoundation.fi/fi/pohjois-makedonia-vai-uudet-vaalit/

https://sorsafoundation.fi/fi/makedoniassa-poliittinen-kaaos-vakivaltaa-parlamentissa/

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter