Nato kutsui Pohjois-Makedonian jäsenekseen

Suomessa on vihdoin saavutettu eurooppalaisen tason kesälämpötilat. Lämpö on noussut myös tämän viikon Nato-kokouksessa Brysselissä. Siellä on kuitenkin tapahtunut muutakin kuin keskusteltu puolustusbudjettien kasvattamisesta. Nimittäin 19 vuoden odotuksen jälkeen Nato esitti Pohjois-Makedonian tasavallalle kutsun puolustusliiton jäseneksi.

Odotus alkoi, kun vuoden 2008 Nato-kokouksessa Kreikka käytti veto-oikeuttaan ja blokkasi Makedonian pääsyn Natoon, samalla sulkien Makedonian oven Euroopan unioniin – nimikiistan vuoksi. Kesäkuussa 2018 Kreikka ja Makedonia julkistivat ratkaisun nimikiistaan, jonka mukaan Makedonian nimeksi tulee Pohjois-Makedonia ja samalla Kreikka ilmoittaa Natolle sekä EU:lle ettei se vastusta jäsenyyttä kummassakaan organisaatiossa.

Kesäkuun huippukokouksessa EU väläytti huippukokouksessaan mahdollisuutta aloittaa vuosia kestävät jäsenyysneuvottelut mahdollisesti kesällä 2019. Natoon liittyminen taas voisi nopeimmillaan tapahtua vielä vuoden 2018 aikana – jos kaikki etenee suunnitellusti.

Suurin kysymysmerkki Makedonian muuttumisessa Pohjois-Makedoniaksi on kansan mielipide. Parlamentti on hyväksynyt nimenmuutoksen, mutta siitä pitää vielä järjestää kansanäänestys. Tähän asti nimikiistan ratkaisu ja länsi-integraation eteneminen on otettu vastaan pääosin positiivisessa hengessä. Kuitenkin nimen muuttamisessa on identiteettiin meneviä elementtejä. Vaikka kieli ja kansalaisuus ovat tulevaisuudessakin Makedonia, ilman maantieteellistä etuliitettä, on kysymys monelle herkkä. Mielipidetiedustelut ovat tällä hetkellä positiiviset, lopullinen tulos selviää vasta kansanäänestyksessä.

Vielä kuitenkin epäselvää mistä kaikesta, ja milloin, äänestetään. Myös Natoon liittyminen vaatii nimittäin kansanäänestyksen. Tämän hetken spekulaatioiden mukaan kansanäänestys järjestetään syys-lokakuun vaihteessa, vaikka vielä ei tiedetä mistä silloin täsmälleen äänestetään. Äänestetäänkö nimen muuttamisesta vai Natoon liittymisestä vai kenties molemmista? Teemat nivoutuvat tiiviisti yhteen ja nähtäväksi jää voiko Makedonia tai Pohjois-Makedonia vastata Naton kutsuun.

 

Samuli Sinisalo

Samuli Sinisalo (MA) vastaa Sorsa-säätiön ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa” -hankkeesta. Sorsa-säätiö on vahvistanut Makedonian kansalaisyhteiskuntaa Suomen ulkoministeriön tuella vuodesta 2008 lähtien.

 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter