Samuli Sinisalo: Poliittinen vääntö jatkuu Makedoniassa joulunakin

· Samuli Sinisalo

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

 

 

Makedoniassa on haettu ratkaisua maata riivanneeseen poliittiseen kriisiin jo useampi vuosi. Istuva hallitus on ryvettynyt korruptiosyytteissä ja salakuunteluskandaalissa, ja niitä tutkimaan on perustettu erikoissyyttäjä. Vaaleja yritettiin järjestää jo keväällä ja kesällä 2016, mutta vapaiden ja puolueettomien vaalien toteutumiselle tarvittavia uudistuksia ei saatu toteutettua ajoissa. Tarve oli mm. äänestäjärekisterin puhdistaminen haamuäänestäjistä, valtiollisen median puolueettomuuden varmistaminen ja tiettyjen ministeriöiden (ml. sisäministeriö) luovuttaminen oppositiolle vaaleihin asti. Vaalipäiväksi lopulta valikoitui 11.12.2016, jolloin järjestettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit.

 

Vaaleissa vastakkain ovat hallituksessa istunut kansallismielinen VMRO DPMNE ja opposition sosialidemokraattinen SDSM. Lisäksi albaanivähemmistön (noin 20-25%) äänet jakautuvat usean albaanipuolueen kesken. Vaalien toimituksessa havaittiin epäselvyyksiä, joka johti uudelleenäänestykseen yhdellä alueella, mutta odotuksista huolimatta uudelleenäänestys ei muuttanut lopullista paikkajakoa.

 

Tuloksissa VMRO DPMNE sai 51/120 paikkaa, SDSM 49/120, albaanipuolueet 20/120. Tämän pohjalta kummankin osapuolen on hyvin hankala tilanne neuvotella taakseen enemmistöhallitusta. Siihen on albaanipuolueiden tuki välttämätön, VMRO DPMNE tarvitsisi siis vähintään 10 lisäedustajaa albaanien joukosta, SDSM tarvitsee 12 lisäedustajaa.

 

Albaanipuolueista hallituksessa istunut DUI kärsi rankan vaalitappion, heidän paikkamääränsä putosi noin puoleen (19 vaihtui 10 paikkaan). Uusi albaanipuolue BESA sai valtavan voiton viidellä paikalla. Albanialaisten allianssi sai kolme paikkaa ja DPA kaksi. Nyt albaanipuolueet ottavat ilon irti poliittisesta umpisolmusta, ja ne ovat lyöneet pöytään kovat vaatimukset vähemmistönsä aseman parantamiseksi.

 

Albaanipuolueet tapasivat Tiranassa, ja toivelistalta löytyy mm. albanian kielen virallistaminen koko Makedonian alueella ja budjettiresurssien kohdentaminen oikeudenmukaisesti eri kielialueiden välillä. Nyt molemmat suuret puolueet neuvottelevat albaanipuolueiden kanssa kulissien takana, ja se joka ensin löytää yhteisen sävelen heidän kanssaan, saattaa onnistua muodostamaan hallituksen.

 

Virallisesti Makedonian presidentti, VMRO DPMNE-taustainen Gjorge Ivanov, antaa ensi maanantaina valtuutuksen VMRO DPMNE:n tai SDSM:n johtajalle muodostaa hallitus. Valmista pitäisi tulla kahdessakymmenessä päivässä. Onnistumisesta ei ole takeita kummallakaan puolella. Ratkaiseekohan Ortodoksienemmistöisessä maassa 7.1. vietettävä joulu tilanteen?

 

Samuli Sinisalo, hankekoordinaattori

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter