23.11.2015 Aikamme kansainvaellukset? – Pakolaisuus ja kotoutuminen Euroopassa

Kärjistynyt tilanne Lähi-idässä on johtanut ennennäkemättömään pakolaisten ja maahanmuuttajien virtaan Euroopan suuntaan. EU kokonaisuutena ja yksittäiset jäsenvaltiot eivät olleet varautuneet tilanteeseen, vaikka hätätilanne ei ollut täysin ennalta arvaamaton. Euroopan pitää pikaisesti löytää kattavia ratkaisuja pakolaiskriisiin ja kotoutumiseen sekä Euroopan unionin tasolla että kansallisesti. Ajatuspajojen Foundation for European Progressive Studies (FEPS) ja Kalevi Sorsa –säätiö tilaisuudessa kysytään, miltä eurooppalaisten politiikkaratkaisujen pitäisi näyttää sekä kuinka Suomi ja sen vertaismaat ovat reagoineet tilanteeseen?

Kirjoittaja Kalevi Sorsa -säätiö Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkimus- ja politiikkapäivä

Aikamme kansainvaellukset? – Pakolaisuus ja kotoutuminen Euroopassa

Aika: Maanantai 23.11.2015 klo 12.30-18.00
Paikka: Paasitorni, Sirkus-sali, Paasivuorenkatu 5 A, 00530 Helsinki

Kärjistynyt tilanne Lähi-idässä on johtanut ennennäkemättömään pakolaisten ja maahanmuuttajien virtaan Euroopassa ja lähialueilla. EU ja sen jäsenvaltiot eivät olleet varautuneet tilanteeseen, vaikka pakolaiskriisin syntyminen ei ollut täysin ennalta arvaamaton. Euroopan pitää pikaisesti löytää uskottavia ratkaisuja pakolaiskriisiin ja kotoutumiseen sekä Euroopan unionin tasolla että kansallisesti.

Ajatuspajojen Foundation for European Progressive Studies (FEPS) ja Kalevi Sorsa -säätiö tilaisuudessa kysytään, miltä eurooppalaisten politiikkaratkaisujen pitäisi näyttää sekä kuinka Suomi ja sen vertaismaat ovat reagoineet tilanteeseen? Seminaari tulkataan englanniksi ja suomeksi.

Ohjelma

12.30 Ilmoittautuminen

13.00 Tilaisuuden avaus

Toiminnanjohtaja Mikko Majander, Kalevi Sorsa -säätiö

Hallituksen varapuheenjohtaja Elisabeth Helander, Kalevi Sorsa -säätiö

 

13.15 Pakolaiskriisi ja Euroopan integraation tulevaisuus

Ohjelmajohtaja Juha Jokela, Ulkopoliittinen instituutti

 

13.45 Turkin rooli pakolaiskriisissä

Vanhempi tutkija Gareth Jenkins, Institute for Security and Development Policy

 

14.15 Kommenttipuheenvuoro

Vapaa toimittaja Saana Jokinen

 

14.30 Kommentit ja keskustelu

 

15.00 Kahvitauko

 

15.15 Miten rakentaa Euroopan tasoista maahanmuutto- ja integraatiopolitiikkaa?

Pääsihteeri Ernst Stetter, Foundation for European Progressive Studies (FEPS)

 

15.30 Maahanmuuton ja kotouttamisen periaatteet eri Euroopan maissa

  • Suomi

Kansanedustaja Nasima Razmyar

 

Pääanalyytikko Lisa Pelling, ajatuspaja Arena Idé

 

Johtaja Gero Maass, ajatuspaja Friedrich Ebert Stiftungin (FES) Tukholman toimisto

 

16.15 Kommenttipuheenvuoro

Erikoistutkija Pasi Saukkonen, Helsingin kaupungin tietokeskus

 

16.30 Keskustelu

 

16.45 Yhteenveto

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen

 

17.00 Malja 10-vuotiaalle Kalevi Sorsa -säätiölle

Puhujat

Gareth Jenkins on vanhempi tutkija Institute for Security and Development Policy -tutkimuskeskuksessa. Hän toimii myös kirjailijana ja analyytikkona Istanbulissa. Hänen erikoisalaansa ovat mm. kurdi-kysymys, terrorismi, turvallisuus ja poliittinen islam.

Juha Jokela toimii ohjelmajohtajana Euroopan unioni -tutkimusohjelmassa Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen erikoisalaansa ovat EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka, globaalihallinta ja G20-ryhmä sekä EU:n Aasia-politiikka.

Saana Jokinen on vapaa toimittaja. Hän on seurannut Syyrian kansannousun muuttumista sisällissodaksi ja konfliktin vaikutuksia Syyrian naapurimaihin usean vuoden ajan. Jokisen kirjoituksia on julkaistu laajasti mm. suomalaisissa sanomalehdissä, Ylen nettisivuilla, Ulkopolitiikka-lehdessä sekä IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Centerin uutis- ja analyysipalvelussa.

Gero Maass on toiminut Friedrich Ebertin -säätiön (FES) pohjoismaiden toimiston johtajana vuodesta 2012 lähtien. Aikaisemmin hän on toiminut Berliinissä läntisten teollisuusmaiden yksikön, Lontoon ja Pariisin toimiston johtajana. Maassin erityisosaamiseen kuuluvat Euroopan integraatioon sekä yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa liittyvät kysymykset. Maas opiskeli Hampurin yliopistossa valtio-oppia ja hän on väitellyt poliittisen talouden tutkimuksen alalta.

Lisa Pelling, Phd, toimii pääanalyytikkona tukholmalaisessa ajatuspajassa Arena Idéssa. Hän on maahanmuuttokysymysten asiantuntija, ja toiminut aikaisemmin poliittisena neuvontajana Ruotsin ulkoministeriössä. Pelling on jäsen Ruotsin strategisesta kehityksestä ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaavan ministerin nimittämässä globaalin yhteistyön neuvonantajaryhmässä.  Hänen viimeisin Arena Idéssa julkaistu raporttinsa on ”Legal Channels for Migration Across the Mediterranean – A Road Map”.

Nasima Razmyar on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän on jäsen ympäristövaliokunnassa sekä sivistysvaliokunnassa. Razmyar on tehnyt paljon työtä myös maahanmuuttajien kanssa ja erityisesti halunnut auttaa maahanmuuttajanaisia. Hän toimii mm. Monika-Naiset liiton puheenjohtajana.

Pasi Saukkonen on erikoistutkija Helsingin kaupungin tietokeskuksessa ja johtaja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiössä (Cupore). Saukkonen toimii dosenttina Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa. Hän julkaissut laajasti mm. kansallisesta identiteetistä, nationalismista, politiikasta monikulttuurisessa yhteiskunnassa sekä kotouttamisesta ja kulttuuripolitiikasta.

Ernst Stetter on FEPSin (Foundation for European Progressive Studies) pääsihteeri.  Hän on aikaisemmin työskennellyt Friedrich Ebert -säätiössä (FES) eri tehtävissä, mm. FES:n EU-toimiston johtajana Brysselissä. Stetter on ekonomisti ja valtiotieteilijä.

Tytti Tuppurainen on toisen kauden kansanedustaja. Hän on jäsen suuressa valiokunnassa sekä maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Tuppurainen toimii myös Demarinaisten puheenjohtajana.