25.11.2014 seminaari: Taloustiede kriisin jälkeen

Globaali rahoitusmarkkinakriisi 2007–2009 tuli yllätyksenä valtaosalle taloustieteilijöistä, jotka olivat korostaneet markkinoiden tasapainohakuisuutta. Kriisi ei ole toistaiseksi johtanut suureen mullistukseen tavoissa harjoittaa ja opettaa taloustiedettä, mutta se on kenties synnyttänyt uuden kriittisemmän taloustieteilijäsukupolven.

Globaali rahoitusmarkkinakriisi 2007–2009 tuli yllätyksenä valtaosalle taloustieteilijöistä, jotka olivat korostaneet markkinoiden tasapainohakuisuutta. Jopa Englannin kuningatar kysyi tuolloin, miksi taloustieteilijät eivät pystyneet ennustamaan kriisiä. Eurokriisin aikana kansainväliset talousjärjestöt ovat puolestaan systemaattisesti aliarvioineet leikkausten ja veronkorotusten vaikutuksia talouskasvuun.

Kriisi ei ole toistaiseksi johtanut suureen mullistukseen tavoissa harjoittaa ja opettaa taloustiedettä, mutta se on kenties synnyttänyt uuden kriittisemmän taloustieteilijäsukupolven. Manchesterin yliopiston taloustieteen jatko-opiskelijat perustivat vuonna 2013 taloustieteen opetuksen monipuolistamista vaativan Post-Crash Economics Societyn, ja opiskelijaliikehdintä on sittemmin levinnyt lukuisiin eri maihin.

Taloustieteen tohtori Devrim Sakir Yilmaz opetti keväällä 2013 Manchesterissä vapaa-ajallaan opiskelijoille Hyman P. Minskyn ja Charles P. Kindlebergerin kriisitaloustiedettä. Vaikka opiskelijat olivat vaatineet kriisitaloustieteen kurssia, niin Manchesterin yliopisto ei suostunut ottamaan Yilmazin kurssia viralliseen opetusohjelmaansa.

Avauspuheenvuoro
Antti Alaja, Kalevi Sorsa -säätiöThe Post-Crash Crisis in Economics (pdf)

Dr. Devrim Yilmaz, Kingston University London

Kommenttipuheenvuorot
Dr. Seppo Honkapohja, Suomen pankki (presentation as pdf)
Lauri Holappa, Helsingin yliopisto

Seminaarin järjestivät Poliittisen talouden tutkimuksen seura ja ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiö.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter