Puolan oikeusvaltio ristipaineessa
Puolan uusi hallitus on lähtenyt liikkeelle nopeasti lokakuussa 2015 järjestettyjen parlamenttivaalien jälkeen. Kansallismielinen ja konservatiivinen Laki ja oikeudenmukaisuus –puolue (PiS) voitti vaalit saaden yksin enemmistön Puolan parlamenttiin. Pitkään jatkuneesta talouskasvusta huolimatta talousliberaali Kansalaisfoorumi (PO) joutui väistymään vallasta kahdeksan vuoden jälkeen ja vasemmistopuolueet putosivat parlamentista kokonaan.
Vierailin Varsovassa loppuviikosta. Vaaleista on kulunut muutama kuukausi ja maa painii nyt perustuslakikriisissä. Tämän vuoksi Varsovassa järjestettiin viime viikolla useampikin mielenosoitus hallitusta vastaan.
Puolan hallitus on lähtenyt aktiivisesti rajoittamaan perustuslakituomioistuimen valtaa ja murtamaan oikeusvaltioperiaatteita. Se on pyrkinyt vaihtamaan omat ehdokkaansa tuomioistuimeen ja säätänyt lakeja, jotka hankaloittavat tuomioistuimen toimintaa. Hallitus on muun muassa päättänyt, että tuomioistuimen tulee käsitellä sinne tulevat asiat kronologisessa järjestyksessä, eikä istuimen päättämässä tärkeysjärjestyksessä. Käsiteltävät asiat vaativat hallituksen päätöksen mukaan vähintään kolmetoista tuomaria (tällä hetkellä viidestätoista tuomarista kolmen nimitykset ovat kiistanalaisia) entisten tapauskohtaisten käytäntöjen sijaan. Lisäksi uusien toimintaperiaatteiden mukaan päätökset vaatisivat 2/3 määräenemmistön entisen absoluuttisen enemmistön sijaan. Käytännössä nämä uudistukset hidastavat tai jopa tekevät tuomioistuimen työn mahdottomaksi.
Demokratian lisäksi uudistusten vastustajat ovat huolissaan siitä, mitä hallituksella on suunnitelmissaan, kun se ensitöikseen pyrkii tekemään tuomioistuimen toimintakyvyttömäksi.
Viime keskiviikkona perustuslakituomioistuin julisti päätöksessään, että hallituksen tuomioistuinta koskevat toimintaperiaatemuutokset ovat perustuslain vastaisia. Pääministeri Beata Szydło ilmoitti, että hallitus ei tottele oikeuden päätöstä, eikä se ole vielä julkaissut kyseistä päätöslauselmaa.
Myös Euroopan neuvoston alainen Venetsian komissio arvioi perjantaina julkaistussa lausunnossaan, että Puolan perustuslakituomioistuimen toimintatapojen uudistukset uhkaavat oikeusvaltioperiaatteita ja demokratiaa Puolassa.
Lisäksi Euroopan komissio ja Yhdysvallat ovat pyrkineet painostamaan Puolan hallitusta perumaan tuomioistuinta koskevat uudistukset. Euroopan komissio on ensi kertaa ottanut käyttöön niin sanotun oikeusvaltiomekanismin selvittääkseen ovatko Puolan hallituksen uudistukset oikeusvaltioperiaatteiden vastaisia. Periaatteessa selvitys voi johtaa Puolan rankaisemiseen. Puola voi menettää äänestysoikeuden tai EU-tukia, jos se ei noudata EU:n ohjeita. Euroopan unionin tosin voi olla vaikea saada päätöksiä aikaan Puolan hallituksen painostamiseksi, koska ainakin Unkari vastustaa Puolan asioihin puuttumista.
Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten Puolan pitkäaikainen pyrkimys saada NATO:n pysyviä tukikohtia Puolan maaperälle vaikuttaa asiaan. NATO:n huippukokous järjestetään Varsovassa heinäkuussa, ja Puolan hallitus onkin asettanut Yhdysvallat ikävään diplomaattiseen tilanteeseen. Yhdysvallat on pyytänyt Puolaa perumaan tuomioistuinta koskevat päätöksensä. Laki ja oikeudenmukaisuus –puolueen puheenjohtaja Jarosław Kaczyński puolestaan on todennut tähän, että ulkopuolisten ei tulisi sotkeutua Puolan itsemääräämisoikeuteen. Tämä on argumentti, mikä saa Puolassa paljon kannatusta.