Brasilia: Vasemmistolle tärkeä voitto

Vaaleja tarkkaillut ja Työväen puolueen kampanjaan vappaehtoisena osallistunut Mikko Sauli arvioi Brasilian presidentinvaaleja.

Artikkeli

Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva voitti odotetusti maan sunnuntaina 29.10. käydyt presidentinvaalit ja jatkaa näin toisen kauden maan johdossa. Lula keräsi vaalien toisella kierroksella 61% kannatuksen. Vastaehdokas, oikeiston Geraldo Alckmin teki maan epävirallisen ennätyksen häviämällä 2,4 miljoonaa ääntä ensimmäisen ja toisen kierroksen välillä. Voittopuheessaan Lula korosti vastakkainasettelujen hautaamista vaalien jälkeen. Lula jatkaa työtään maan eheyttämiseksi ja maailman epätasa-arvoisimpiin lukeutuvan yhteiskunnan tuloerojen tasaamiseksi.

Itse vaalit toivat elävästi mieleen tämänvuotiset Suomen presidentinvaalit. Työväenpuolue PT ja Lulaa tukevan liittouman kampanjakoneisto lähtivät ensimmäiselle kierrokselle voitonvarmoina ja Lula johti gallupeissa. Oikeistolaisen median viimehetken kampanjointi johti kuitenkin hylkimisreaktioon erityisesti maan suurimassa osavaltiossa Sao Paulossa ja vaalit menivät toiselle kierrokselle.

Ensimmäisellä kierroksella Lula ei osallistunut TV-väittelyihin. Äänestäjistä osa tulkitsi tämän ylimielisyydeksi. Vaalien ensimmäistä kierrosta edelsi pääosin median kehittämä ”skandaali”, jossa PT:n toimitsijat väitetysti yrittivät ostaa ”kansiota” oikeiston ehdokkaan José Serran mustamaalaamiseksi Sao Paulon kuvernöörinvaalissa. Tapauksen yhteydessä vangittiin ”ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä” useita PT:n edustajia ilman varsinaisia syytteitä. Media pyrki johdonmukaisesti kytkemään Lulan suoraan tapaukseen. Kansainvälinen lehdistö nojaa kirjoituksissaan usein paikallisen lehdistön kirjoituksiin, mikä aiheuttaa vääristymiä myös Brasilian tapahtumien kansainvälisessä uutisoinnissa. Kansio sisälsi väitetysti materiaalia, joka liittäisi oikeiston ehdokkaan korruptioon. Tapauksen selvittäminen kokonaisuudessaan tulee viemään aikaa, joten syyllisillä spekulointi on ennenaikaista.

Globaalin vasemmiston kannalta Lulan uudelleenvalinta oli kansainvälispoliittisesti vuoden keskeisimpiä tapahtumia. Lulan ulkopolitiikka on siirtänyt koko Latinalaisen Amerikan ulkopoliittista painopistettä pois Yhdysvalloista kohti monenkeskistä järjestelmää ja alueellista integraatiota. Mercosur on laajentunut ja integraatiota syvennetään muun muassa Mercosurin historian ensimmäisellä Sosiaalisella huippukokouksella joulukuussa. Amerikkojen vapaakauppa-alue, joka on ollut Yhdysvaltojen ykkösprojekti, ei tule toteutumaan ainakaan Yhdysvaltojen esittämässä muodossa seuraavan neljän vuoden aikana. Myös EU:n kannalta Lulan voitto tarkoittaa, että EU-Mercosur –neuvotteluiden painopisteitä olisi hyvä tarkistaa pehmeämpään suuntaan. Latinalaisessa Amerikassa toivotaan esimerkiksi yrityksien yhteiskunta vastuuta mukaan EU-Mercosur –kehykseen.

Lulan ulkopolitiikkaa on leimannut etelä-etelä –suhteiden keskeinen rooli. Kehitysmaat ovat ryhmittymänä saaneet osin Lulan ansiosta huomattavasti enemmän painoarvoa kansainvälisillä areenoilla. Suomeen tämä on heijastunut muun muassa sokerituotannon loppumisena, sillä EU:n sokeritukiaisten leikkaaminen oli keskeisesti kehitysmaiden agendalla Maailmankauppajärjestön WTO:n Dohan kierroksen neuvotteluissa. Neuvottelut kariutuivat sittemmin, mutta niiden uudelleenkäynnistäminen on voimakkaasti mukana ainakin Lulan ulkopoliittisessa ohjelmassa.

Lopulta on syytä pitää mielessä, että Brasilian on maailman suurin tällä hetkellä vasemmistolaisissa käsissä oleva demokraattinen valtio. Se on myös Latinalaisen Amerikan suurin maa 190 miljoonalla asukkaallaan. Maan tapahtumilla on hyvin paljon vaikutusta koko globaalin vasemmiston toimintamahdollisuuksiin. Päinvastainen vaalitulos olisi tarkoittanut uuden liittolaisen myötä Yhdysvaltojen uuskonservatiivisen hegemonian voimistumista maailmassa ja Brasilian sisällä uusliberaalin yksityistämisiin ja epätasa-arvoon perustuvan politiikan voittokulkua.

Lulan voitto takaa jatkuvuuden hänen ensimmäisen kauden politiikalleen. Brasilian kansalle tämä tarkoittaa enemmän tulonjakoa ja epätasa-arvoisuuden vähentämistä. Globaalille vasemmistolle Lulan uudelleen valinta tarkoittaa, että globalisaation poliittinen hallinta on edelleen mahdollista.

Mikko Sauli

Kirjoittaja tarkkaili Brasilian vaaleja ja osallistui Työväen puolueen kampanjaan vappaehtoisena.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter