David Hope Veroareenassa: Varakkaiden veronalennukset eivät luo kasvua

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti ensimmäisen Veroareena-seminaarin Helsingin Oodi-kirjastossa perjantaina 24.2.2023 teemalla eriarvoisuus ja verotus. Veroareenan pääpuhuja 2023 oli poliittisen taloustieteen tutkija ja vanhempi lehtori David Hope Lontoon King’s Collegesta, jonka esitelmän voi katsoa säätiön YouTube-kanavalta. Muiden esitelmien videot julkaistaan lähiviikkoina.

Parhaillaan London School of Economicsissa vierailevana tutkijana toimiva David Hope on tutkimuksessaan keskittynyt verotuksen, kasvun ja eriarvoisuuden välisiin suhteisiin. Viime vuonna hän julkaisi muun muassa laajasti kansainvälisessä mediassa käsitellyn artikkelin varakkaille suunnattujen veronalennusten vaikutuksista yhdessä Julian Limbergin kanssa (ks. esim. Bloomberg, Financial Times, Washington Post).

Hopen ja Limbergin artikkelin tilastollinen analyysi osoittaa, että suurituloisten veronalennukset eivät ole kasvattaneet bruttokansantuotetta eivätkä lisänneet työllisyyttä, mutta sen sijaan kasvattivat tuloeroja. Aineistona Hope ja Limberg käyttävät tilastoja 18 OECD-maasta 50 vuoden ajalta. Tutkimus tuo lisänäyttöä niin kutsuttua trickle down -teoriaa vastaan, jonka mukaan suurituloisille suunnatut tuet valuvat myös muiden hyödyksi.

Veroareenassa Hope puhui myös muista viimeisimmistä tutkimuksistaan, joissa hän on arvioinut muun muassa suurituloisimpien veronalennusten vaikutuksia finanssialaa. Viime vuoden lopulla julkaistussa tutkimuksessa Hope tutki yhdessä Limbergin ja Nina Weberin kanssa amerikkalaisella aineistolla sitä, miten verotusta koskeva faktatieto vaikuttaa kansalaisten näkemyksiin verotuksesta.

Tulokset viittaavat siihen, että tiedon lisääntymisellä on vaikutusta ihmisten näkemyksiin verotuksesta. Kyselyyn vastanneiden kannatus varakkaimpien progressiiviselle verotukselle kasvoi olennaisesti, kun he saivat tilastotietoa varallisuuden jakautumisesta sekä sosiaalisen liikkuvuuden todennäköisyydestä.

Hope esitti tutkimuksensa pohjalta myös suosituksia päättäjille sekä arvioi Iso-Britannian tilannetta. Hänen mukaansa varakkaimpien verojen alennus on huono lääke toivuttaessa koronapandemiasta ja energiakriisistä.

Veroareena on jatkossa vuosittain järjestettävä verotuksen ajankohtaisia kysymyksiä tarkasteleva foorumi, joka on suunnattu talouden ja verotuksen asiantuntijoille sekä päätöksentekoon osallistuville. Seuraava Veroareena järjestetään alkuvuodesta 2024.

Vuoden 2023 Veroareenassa esitelmän pitivät Hopen lisäksi professori Kaisa Kotakorpi Verotutkimuksen huippuyksiköstä (ks. video esitelmästä täältä), professori Pekka Nykänen Tampereen yliopistosta (ks. video), VTT Anna Rajavuori Kalevi Sorsa -säätiöstä (ks. video) sekä professori (emeritus) Matti Tuomala Tampereen yliopistosta (ks. video). Videot esityksistä julkaistaan lähiaikoina. Lisäksi Veroareenan debateissa puhuivat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.), kansanedustaja Matias Marttinen (kok.), vero-osaston osastopäällikkö Terhi Järvikare ja säätiön toiminnanjohtaja Lauri Finér.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter