Keskustelemassa Jari Hanska, Sirpa Pietikäinen ja Eero Heinäluoma. Kuva: Anna Kuokkanen

Eero Heinäluoma ja Sirpa Pietikäinen: Verotuksen merkitys kasvaa EU:ssa koko ajan

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toisen Veroareena-tilaisuuden Helsingissä perjantaina 2.2.2024. Europarlamentaarikot Eero Heinäluoma (sd.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.) keskustelivat tilaisuudessa eurooppalaisen veropolitiikan tämän hetken isoista kysymyksistä. Keskustelun voi katsoa säätiön YouTube-kanavalta.

Sirpa Pietikäisen mukaan Euroopan Unionin (EU) veropolitiikassa on tapahtunut paljon niiden lähes 16 vuoden aikana, jotka hän on ollut EU-parlamentissa. EU:in on tullut paljon verotuksen sääntelyä, muun muassa rahanpesudirektiivi.

Eero Heinäluoman mukaan verotus tulee EU:ssa koko ajan tärkeämmäksi. Vaikka yksittäiset muutokset näyttävätkin joskus pieniltä, pidemmässä aikaperspektiivissä muutokset ovat merkittäviä.

Molemmat mainitsevat yhtenä viime aikojen tärkeimpänä uudistuksena suuryritysten minimiveron, vaikkakin veron jäämien 15 prosenttiin oli pettymys. Heinäluoman mukaan vähimmäisverotasot ja niiden nostaminen auttavat EU:n jäsenmaita rahoittamaan julkisia palveluitaan.

Pietikäisen mukaan olemme tienhaarassa, jossa globaalin talouden epätasapaino kasvaa. Kun globaali varallisuus kasaantuu harvoille rikkaimmille, myös talouden dynamiikka häiriintyy. Sen ratkaisemiseksi tarvitaan tehokkaampaa tulonjakoa, ja yksi sen tärkein keino on verotus.

Verotusta tarvitaan myös muun muassa ilmastonmuutoksen torjumisen rahoittamiseksi. Pietikäisen mukaan verotuksella tulisi kannustaa yrityksiä käyttämään resursseja tehokkaasti. EU:n laajuisilla verotusuudistuksilla olisi todellista muutosvoimaa oikeudenmukaisemman ja ekologisesti kestävämmän järjestelmän luomisessa.

Vuoden 2024 Veroareenan ohjelma ja taltiointi koko tilaisuudesta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta. Seuraava Veroareena järjestetään alkuvuodesta 2025.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter