10.11.2011 Euroelitismi ja populismi – entä demokratia?

Kirjoittaja Kalevi Sorsa -säätiö Kalevi Sorsa -säätiö

Tänä vuonna tutkimus- ja politiikkapäivien aiheena on demokratian tila eurooppalaisissa yhteiskunnissa, joissa populismi nostaa poliittista kannatustaan. Demokratian nykytilalle kuvaavaa on edustuksellisen demokratian legitimiteetin kriisiytyminen. Epäluulo poliittisia puolueita ja instituutioita kohtaan on kasvanut. Demokraattiset vallan rajoittamiseen pyrkivät keinot ovat kasvattaneet painoarvoaan suhteessa poliittisiin instituutioihin ja aktiiviseen politiikkaan. Mitkä ovat ilmiön syyt ja seuraukset? Miten kansalaisten osallistumista ja vaikuttamista poliittisissa prosesseissa voidaan vahvistaa? Miltä tulevaisuuden demokratia näyttää?

Tilaisuuteen osallistuu satakunta yhteiskunnallista vaikuttajaa, tutkijaa, poliitikkoa, kansalaisjärjestöaktiivia. Alustusten ja keskustelun antia tullaan julkaisemaan muun muassa artikkelisarjana UP Demarissa.

OHJELMA

TORSTAI 10. MARRASKUUTA

9.00–9.30 Saapuminen

9.30-10.00 TERVETULOA
Maarit Feldt-Ranta, puheenjohtaja, Kalevi Sorsa -säätiö
David Kitching, poliittinen neuvonantaja, Foundation for European Progressive Studies
Miapetra Kumpula-Natri, eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja

10.00–12.00 DEMOKRATIA MUUTOKSESSA
Mark Elchardus, sosiologian professori, Brysselin Vrije Universiteit

12.00–12.30 Kahvitauko

12.30–14.00 POPULISMI JA ERIYTYVÄT TODELLISUUDET
Daniele Albertazzi, eurooppalaisen median vanhempi lehtori, Birminghamin yliopisto
Toby Archer, vapaa kirjoittaja ja tutkija

14.00–15.00 Lounas

15.00–17.00 Paneelikeskustelu:
POPULISMIN POLIITTISET SEURAUKSET – EUROOPPALAISIA KOKEMUKSIA
Daniele Albertazzi, eurooppalaisen median vanhempi lehtori, Birminghamin yliopisto
David Kitching, poliittinen neuvonantaja, FEPS, Facing Down the Far Right
Erkka Railo, erikoistutkija, Eduskuntatutkimuksen keskus, Turun yliopisto
Jens Jonatan Steen, tutkimusjohtaja, Cevea

17.00–19.00 Vastaanotto

PERJANTAI 11. MARRASKUUTA

10.00–12.00 DEMOKRATIA HALTUUN
Eeva Luhtakallio , tutkija, Helsingin yliopisto
Ilkka Kantola, kansanedustaja

12.00–13.00 Lounas

13.00–15.00 POPULISMIN HAASTE JA EUROOPPALAISEN DEMOKRATIAN TULEVAISUUS
Paul Taggart , politiikan professori, Sussexin yliopisto
Paavo Lipponen , entinen pääministeri ja presidenttiehdokas

15.00 PÄIVIEN PÄÄTÖS


ALUSTAJAT

Daniele Albertazzi on eurooppalaisen median vanhempi lehtori nykykielten laitoksella Birminghamin yliopistossa. Hänen tutkimuskiinnostuksensa ovat viestintästrategiat ja poliittisten puolueiden joukkoviestintävälineiden hyödyntäminen Euroopassa, italialainen ja sveitsiläinen politiikka sekä populismi Euroopassa. Hänen viimeaikaiset toimitetut teoksensa ovat (yhteistyössä Duncan McDonnellin kanssa) Twenty-first Century Populism -The Spectre of Western European Democracy (Palgrave, 2008) ja (yhteistyössä Clodagh Brookin, Charlotte Rossin and Nina Rothenbergin kanssa) Resisting the Tide: Cultures of Opposition in the Berlusconi Years (Continuum, 2009).

Toby Archer on vapaa kirjoittaja ja tutkija. Hän on erikoistunut radikalisoitumiseen ja
poliittisiin ääriliikkeisiin liittyviin kysymyksiin, ja on tutkinut sekä muslimiyhteisöjen sisäistä politiikkaa Euroopassa että poliittisia ja yhteiskunnallisia vastauksia islamiin Euroopassa ja USA:ssa. Archer on väitellyt suomalaisesta kylmän sodan jälkeisestä turvallisuuspolitiikasta Mancester Metropolitan yliopistosta. Aikaisemmin hän toimi terrorismin ja turvallisuuden tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa.

Mark Elchardus on opiskellut sosiologiaa Brysselin Vrije Universiteitissa ja Brownin yliopistossa (Rhode Island, USA). Hän on opettanut Vrije Universiteitissa vuodesta 1981. Hänen tutkimuskohteensa on pääasiassa kulttuurisosiologia. Hän on vastikään julkaissut tiedejulkaisuissa Time and Society; Poetics; Work, Employment and Society; Sociological Perspectives; Social Science Quarterly; and Cultural Sociology.

Ilkka Kantola on SDP:n varapuheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomesta. Hän on väitellyt teologian tohtoriksi (1994) ja suorittanut sosiaali- ja terveysalan MBA-tutkinnon (2006).

Miapetra Kumpula-Natri on kansanedustaja (2003–) ja eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja (2011–).

Paavo Lipponen on entinen pääministeri (1995–2003), eduskunnan puhemies (2003–2007) ja SDP:n puheenjohtaja (1993–2005). Hän on SDP:n presidenttiehdokas vuoden 2012 presidentinvaalissa. ) ja SDP:n puheenjohtaja (1993–2005). Hän on SDP:n presidenttiehdokas vuoden 2012 presidentinvaalissa.

Eeva Luhtakallio, VTT, toimii tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän on the Helsinki Research Group for Political Sociology jäsen. Hänen tutkimuskiinnostuksensa ovat vertaileva poliittinen sosiologia, demokratiateoria, visuaalinen kulttuuri ja sukupuolen tutkimus. Hänen tulevassa kirjassa Practicing Democracy. Local Activism and Politics in France and Finland (Palgrave Macmillan, 2012) selvitetään politisaation prosesseja kahdessa kulttuurisessa kontekstissa.

Erkka Railo, VTT, on erikoistutkija Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksessa. Hänen tutkimusintresseihin kuuluvat Kansalaisten, median ja hallinnon vuorovaikutus, suomalaisen poliittisen journalismin muutos 1970-luvun jälkeen, suomalaisten poliitikkojen sukupuolittuneet julkisuuskuvat sekä poliitikoista kerrotut tarinat ja niiden tarkoitus yhteiskunnassa.

Paul Taggart on politiikan professori ja politiikan ja Eurooppa-tutkimuksen laitoksen johtaja Sussexin yliopistossa. Hän on yksi Government and Opposition -lehden toimittajista ja the European Parties Elections and Referendums -verkoston koollekutsujista. Hän on julkaissut laajasti populismista, poliittisista puolueista ja euroskeptisyydestä mukaan lukien teokset Populism (2000), The New Populism and the New Politics (1996), EU Enlargement and Referendums (2005) and Opposing Europe? (2 volumes) (2008).

Jens Jonatan Steen on tanskalaisen keskustavasemmistolaisen Cevea-ajatuspajan tutkimusjohtaja ja perustaja. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat hyvinvointivaltion uudistaminen, kansalaisyhteiskunta, demokratia, populismi ja arvopolitiikka. Hän on kirjoittanut teoksen ‘Welfare with a human touch’ (Frydelund) ja esseen oppikirjaan Political Marketing: Principles and Applications (Routledge). Hän on työskennellyt tanskan kulttuuriministeriössä sekä tiedottajana ActionAid Denmark -järjestössä.

 

Järjestäjät: Foundation for European Progressive Studies, Kalevi Sorsa -säätiön tuella