Miten katkaistaan eriarvoistumisen kierre?

Aika: torstai 29.9.2016. klo 17.00–19.00.
Paikka: Paasitorni, Paasivuorenkatu 5, Karl Lindahl -sali, Helsinki

Eriarvoisuudesta on tullut keskeinen poliittinen kysymys finanssikriisin jälkeen. OECD:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston kaltaiset järjestöt ovat korostaneet, että tuloerot ovat kasvaneet huolestuttavasti vauraissa maissa, joten kasvun hedelmiä olisi pyrittävä jakamaan myös pieni- ja keskituloisille. Ranskalaisekonomisti Thomas Piketty nosti varallisuuden keskittymisen poliittiseen keskusteluun.

Vasemmistossa on puhuttu pitkään varallisuus- ja tuloeroista, mutta myös poliittisen oikeiston piirissä on alettu herätä eriarvoistumiseen ainakin retoriikan tasolla. Kun Britannian uusi pääministeri Theresa May kilvoitteli konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta kesällä 2016, hän korosti, että Britannian talouskasvun on tulevaisuudessa hyödytettävä kaikkia yhteiskunnan jäseniä eikä vain harvoja.

Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön keskustelutilaisuudessa etsitään keinoja eriarvoistumishaasteeseen vastaamiseen. Pitkän linjan vihreä vaikuttaja Osmo Soininvaara luennoi tilaisuudessa vasemmistolaisesta markkinaliberalismista eli markkinauudistusten ja uudelleenjaon yhdistelmästä. Euroopan Demarinuorten entinen puheenjohtaja Kaisa Penny taas korostaa puheenvuorossaan tarvetta ensijaolle, jossa eriarvoisuuspolitiikan painopiste siirretään uudelleenjaosta markkinatalouden uudistamiseen. SDP:n kansanedustaja Timo Harakka on lupautunut kommentoimaan Soininvaaran ja Pennyn puheenvuoroja paneelikeskustelussa. Puhetta tilaisuudessa johtaa Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuspäällikkö Antti Alaja.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautumiset pyydämme osoitteeseen info@sorsafoundation.fi. Tervetuloa!

Ohjelma

17.00 Tilaisuuden avaus
– Antti Alaja

17.05 On aika vasemmistolaiselle markkinaliberalismille
– Osmo Soininvaara

17.25 Markkinatalouden uudistava ensijaon politiikka
– Kaisa Penny

17.45 Paneelikeskustelu: Miten edistyksellisen politiikan pitäisi vastata eriarvoistumiseen?
Soininvaara, Penny ja Timo Harakka

19.00 Tilaisuuden lopetus

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter