EU komissio suosittaa jäsenyysneuvottelujen aloittamista Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa

· Samuli Sinisalo

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

EU komissio julkaisi tänään vuosittaisen maaraporttinsa ja suosituksensa Länsi-Balkanin maista. Komissio suosittelee, että jäsenyysneuvottelut aloitetaan Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa.

Suositus on positiivinen asia, varsinkin, kun otetaan huomioon Pohjois-Makedonian kehitys viimeisen parin vuoden aikana, josta selkein esimerkki on nimikiistan ratkaiseminen Kreikan kanssa.

Komissio antoi tosin jo vuosi sitten positiivisen suosituksen näille kahdelle maalle, mutta viime kesänä EU:n neuvosto erityisesti Ranskan ja Hollannin aloitteesta päätti ottaa vielä vuoden aikalisän, jotta mailla olisi aikaa toteuttaa uudistuksia. Vuoden aikana mm. nimikiista saatiin ratkaistua.

Nyt EU:n olisikin tärkeä tunnustaa positiivinen kehitys alueella ja asettaa päivämäärä neuvottelujen alkamiselle. Jos EU:n neuvosto komission esityksen hyväksyy, osuu jäsenyysneuvottelujen aloittaminen suurella todennäköisyydellä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle.

Lisää Länsi-Balkanin EU-jäsenyysperspektiivistä voi lukea mm. Sorsa-säätiön julkaisusta Finnish EU-presidency and the enlargement in the Western Balkans

Samuli Sinisalo

Kirjoittaja vastaa Sorsa-säätiön ”Demokratian tukeminen Länsi-Balkanilla – kehitystä ja sillanrakennusta” -hankkeesta. Sorsa-säätiö on vahvistanut Makedonian kansalaisyhteiskuntaa Suomen ulkoministeriön tuella vuodesta 2008 lähtien.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter