EU:n johtajien on ryhdyttävä päättäväisiin toimiin Länsi-Balkanin maiden jäsenyyden suhteen
Olemme olleet yhdessä muiden eurooppalaisten ajatuspajojen kanssa mukana perustamassa Friends of Western Balkans -verkostoa osana säätiön kansainvälistä toimintaa ja demokratiatyötä Länsi-Balkanilla. Julkaisemme verkoston Sarajevon tapaamista seuranneen julkilausuman suomennettuna.
Eurooppalaisista sosialidemokraattisista parlamentaarikoista ja mepeistä koostuva vastikään perustettu Länsi-Balkanin Ystävät (Friends of Western Balkans) -verkosto kokoontui ensimmäistä kertaa Sarajevossa 17. ja 18. kesäkuuta. Verkoston jäsenet sitoutuivat yhdistämään voimansa edistääkseen EU:n laajentumista Länsi-Balkanille, olemaan tekemisissä samanmielisten tahojen kanssa kaikkialla alueella, ja vahvistamaan keskinäistä ymmärrystä ja ystävyyttä.
Juuri ennen tulevaa Eurooppa-neuvoston huippukokousta, jossa päätetään Ukrainan, Moldovan ja Georgian ehdokasasemasta, Länsi-Balkanin Ystävät kehottavat Euroopan valtioiden- ja hallitusten johtajia ryhtymään määrätietoisiin toimiin myös Länsi-Balkanin maiden suhteen – maiden, jotka ovat jo liian pitkään olleet pitkään eri odotushuoneissa jäsenvaltioiden epäröidessä siirtyä eteenpäin laajentumisprosessissa.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi sodan takaisin Eurooppaan ja muistutti meitä siitä, kuinka tärkeää on säilyttää rauha sekä suojella ja tukea demokraattisia voimia kaikkialla mantereella. Tästä syystä on tärkeää, ettei Euroopan Unionin sitoutuminen Länsi-Balkaniin menetä uskottavuuttaan.
Euroopan johtajien on korkea aika poistaa esteet, jotka jarruttavat liittymisprosessia. Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa on aloitettavat neuvottelut. EU:n on konkreettisesti tuettava Bosnia ja Hertsegovinan pyrkimyksiä päästä eroon poliittisesta umpikujasta ja toteuttaa demokraattisia uudistuksia, jotta maalle voidaan varmistaa ehdokasasema mahdollisimman pian. Ja Kosovolle on myönnettävä viisumivapaus, jonka kriteerit täyttyivät jo vuonna 2018.
Länsi-Balkanin Ystävät -verkosto on perustettu seuraavien tahojen yhteistyönä: Foundation for European Progressive Studies – FEPS (Euroopan Unioni), Friedrich-Ebert-Stiftung (Saksa), Karl-Renner-Institut (Itävalta), Masarykova demokratická Akademie (Tsekki), Kalevi Sorsa -säätiö (Suomi), Fondation Jean-Jaurès (Ranska), Foundation Max van der Stoel (Alankomaat), Društvo Progresiva (Slovenia), Olof Palme International Center (Ruotsi), sekä CeSPI (Italia).
Sarajevo, 18. kesäkuuta 2022
Allekirjoittajat:
László Andor, Pääsihteeri, Foundation for European Progressive Studies
Arjen Berkvens, Toiminnanjohtaja, Foundation Max von der Stoel (Alankomaat)
Marina Berlinghieri, Kansanedustaja, Italia
Delara Burkhardt, Euroopan parlamentin jäsen, Saksa
Doris Bures, Puheenjohtaja, Renner Institut (Itävalta)
Adnan Dibrani, Kansanedustaja, Ruotsi
Piero Fassino, Euroopan parlamentin jäsen, Italia
Daniele Frigeri, Puheenjohtaja, Centro Studi di Politica Internazionale (Italia)
Josip Juratovic, Kansanedustaja, Saksa
Kimmo Kiljunen, Kansanedustaja, Suomi
Mojca Kleva Kekuš, Puheenjohtaja, Društvo Progresiva (Slovenia)
Mikko Lievonen, Toiminnanjohtaja, Kalevi Sorsa Foundation (Suomi)
Florent Marciacq, Toiminnanjohtaja, Observatoire des Balkans, Fondation Jean Jaurès (Ranska)
Thijs Reuten, Euroopan parlamentin jäsen, Alankomaat
Stefan Schennach, Kansanedustaja, Itävalta
Andreas Schieder, Euroopan parlamentin jäsen, Itävalta
Martin Schulz, Puheenjohtaja, Friedrich-Ebert-Stiftung (Saksa)
Sanela Skrijelj, Kansanedustaja, Pohjois-Makedonia
Anna Sündstrom, Pääsihteeri, Olof Palme International Center (Ruotsi)
Bertalan Tóth, Kansanedustaja, Unkari
Harald Troch, Kansanedustaja, Itävalta
Lubomír Zaorálek, Puheenjohtaja, Masaryk Democratic Academy (Tsekki)
Damijan Zrim, Kansanedustaja, Slovenia
Linkki alkuperäiseen julkilausumaan täältä.
Kalevi Sorsa -säätiö on edistänyt demokratiaa Länsi-Balkanilla vuodesta 2008 lähtien. Säätiön Balkan-hankkeen hankevastaava Jelena Simic osallistui Friends of Western Balkans -verkoston Sarajevon tapaamiseen.