Paul Tang

EU:n verovaliokunnan puheenjohtaja Paul Tang Veroareenassa: ”Verotuksessa on kyse ennen muuta oikeudenmukaisuudesta” 

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toisen Veroareenan Helsingissä perjantaina 2.2.2024. Euroopan parlamentin verovaliokunnan puheenjohtaja Paul Tang (S&D) käsitteli tapahtuman puheessaan tulevan europarlamenttikauden veroagendaa. Tangin esitelmän voi katsoa säätiön YouTube-kanavalta.

Taloustieteestä Amsterdamin yliopistossa väitellyt Tang katsoo, että verotuksen merkitys kasvaa lähivuosina, kun EU-maiden pitää investoida muun muassa vihreään siirtymään ja Ukrainan tukemiseen. Myös EU:n laajeneminen voi vaatia lisärahoitusta. Verovälttelyyn puuttuminen ja pääomien verottaminen on hyvä tapa kerätä varoja näihin välttämättömiin satsauksiin. Jo keskituloisilla työtä verotetaan raskaammin kuin pääomia ja eroa pitäisi kuroa umpeen. 

Tang kertoi myös omasta roolistaan verovälttelyn ja haitallisten verolakien nostamisesta keskusteluun hänen kotimaassaan, verokeitaana tunnetussa Alankomaissa. Viime vuosikymmenen muutosten seurauksena muun muassa alankomaalaislähtöinen öljy-yhtiö Shell on alkanut maksaa voitoistaan veroa kotimaahansa. Muutokseen on vaikuttanut se, että ihmiset ovat kokeneet suuryritysten verovälttelyn epäreiluksi. ”Verotuksessa on kyse ennen muuta oikeudenmukaisuudesta”, Tang tiivisti. 

Tang korosti demokratian puuttumista kansainvälisessä veropolitiikassa. Esimerkiksi EU:ssa verotusta koskeva päätökset on tehtävä yksimielisesti, minkä vuoksi EU:n omat verokeitaat ovat voineet jarruttaa muutosta. Hän pitikin tärkeänä, että EU:ssa siirrytään ainakin osittain määräenemmistöpäätöksiin veroasioissa. Se lisäisi Suomen kaltaisten maiden tosiasiallisia mahdollisuuksia päättää omasta verotuksestaan. 

Tangin puhetta käsiteltiin myös Helsingin Sanomissa. Vuoden 2024 Veroareenan ohjelma ja taltiointi koko tilaisuudesta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta. Seuraava Veroareena järjestetään alkuvuodesta 2025. 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter