Huippuekonomisti Mariana Mazzucato luennoi Suomessa 28.6.

Avauksia innovaatiopolitiikkaan: yrittäjämäinen valtio

Aika: tiistai 28.6.2016 klo. 14:00-15:45
Paikka: Sitra, Leonardo da Vinci -auditorio, Itämerenkatu 11-13, Helsinki

Globaalin finanssikriisin jälkeen suomalainen talouspoliittinen keskustelu on keskittynyt makrotason ongelmiin: työttömyyden kasvuun, valtiontalouden vajeisiin, kokonaiskysynnän elvyttämiseen ja hintakilpailukykyyn. Suomen elinkeinorakenteen uudistumiskyky on jäänyt keskustelussa liian vähälle huomiolle.

Elinkeino- ja innovaatiopolitiikka ovat elinkeinorakenteen vahvistamisen ja uudistamisen kannalta keskeisessä asemassa. Talouskriisi ja elinkeinorakenteiden murros ovat johtaneet elinkeinopolitiikan paluuseen monessa teollisuusmaassa. Uusi ajattelu korostaa, että valtiolla tulee olla aktiivinen rooli uusien kasvualueiden kehittämisessä yhdessä yrityssektorin kanssa. Tällaista politiikkaa toteutetaan jo monissa EU-maissa, Yhdysvalloissa ja Itä-Aasiassa.

Sussexin yliopiston innovaatiotaloustieteen professori Mariana Mazzucato on uudenlaisen elinkeino- ja innovaatiopolitiikan johtavia tutkijoita maailmassa. Mazzucaton bestseller- kirja ”The Entrepreneurial State. Debunking Public vs. Private Sector Myths” (2013) on käännetty monille eri kielille ja hän toimii eri hallitusten neuvonantajana ympäri maailmaa. Kirjassaan Mazzucato osoitti, että Yhdysvalloissa liittovaltiolla on ollut keskeinen rooli toisen maailmansodan jälkeisten teknologisten läpimurtojen sekä niiden synnyttämän uuden liiketoiminnan luomisessa.

Mazzucato luennoi Sitran, Tekesin ja Kalevi Sorsa -säätiön englanninkielisessä iltapäiväseminaarissa 28.6 otsikolla ”The Entrepreneurial State – a new framework for innovation policy”. Mazzucato on myös Michael Jacobsin kanssa toimittanut uuden kirjan “Rethinking Capitalism: Economics and Policy for Sustainable and Inclusive Growth”, jossa hahmotellaan innovatiivisempaa ja kestävämpää talousmallia (ilmestyy heinäkuussa 2016).

Tilaisuus on avoin kaikille halukkaille. Ilmoittaudu kuitenkin mukaan viimeistään 27.6. mennessä tästä linkistä.

Tervetuloa!

Ohjelma

14:00 – 14:05 Welcome/ Tervetuloa

14:05 – 14:35 The entrepreneurial state – a new framework for innovation policy
Professor Mariana Mazzucato, Sussex University

14:35 – 14:45 Finnish Comment
Professor Erkki Ormala, Aalto University

14:45 – 15:00 Questions and answers

15:00 – 15:10 Tarvitseeko suomalaista innovaatio- ja elinkeinopolitiikkaa uudistaa?
Johtava asiantuntija Timo Hämäläinen, Sitra

15:10 – 15:45 Keskustelu
Tutkija Antti Alaja, Kalevi Sorsa -säätiö
Johtava asiantuntija Timo Hämäläinen, Sitra
Professori Erkki Ormala, Aalto-yliopisto
Kehityspäällikkö Christopher Palmberg, Tekes

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter