Kolme nuorta luokkahuoneessa tekemässä ryhmätyötä.

Ilmoittaudu Reilun siirtymän retriittiin

Ilmoittaudu Reilun siirtymän retriittiin 23.4.2023 mennessä. Nuorille suunnattu maksuton viikonloppukurssi järjestetään 26.–28.5. Helsingin Vuosaaressa Kulttuurikeskus Sofiassa.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Reilun siirtymän retriitti on tarkoitettu ympäristöstä ja oikeudenmukaisesta muutoksesta kiinnostuneille nuorille. Viikonlopun puhujakaarti koostuu reiluun siirtymään eri tavoin erikoistuneista tutkijoista, kansalaisjärjestöjen edustajista, aktivisteista, virkamiehistä ja poliitikoista. Pääluennon pitää kansainvälisesti tunnettu suomalaisecuadorilainen ilmasto- ja ympäristöaktivisti Helena Gualinga.

Ecuadorissa Kichwa Sarayaku yhteisöön syntynyt Gualinga on jo vuosia taistellut suuria öljy-yhtiöitä vastaan sekä puhunut Amazonin sademetsien suojelun ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta. Lukuisissa kansainvälisissäkin ilmastokokouksissa esiintynyt Gualinga keskittyy puheenvuorossaan globaaliin oikeudenmukaisuuteen ilmastonmuutoksessa.

Tapahtuma koostuu ennakkotapaamisesta (etänä) keskiviikkona 17.5., Helena Gualingan luennosta Helsingissä perjantaina 26.5. ja vuorovaikutteisesta opetusviikonlopusta kulttuurikeskus Sofiassa 26.–28.5.

Osallistujien toivotaan osallistuvan koko ohjelmaan. Sen ohessa on mahdollisuus esimerkiksi järjestettyyn aamujoogaan ja saunomiseen. Oheisohjelmaan kuuluu myös DJ.

Mukana keskustelemassa ja luennoimassa ovat muun muassa:

  • Kansanedustaja Oras Tynkkynen, joka on toiminut runsaan neljännesvuosisadan kestävyyskriisin ratkaisemisen parissa eri tehtävissä. Hän on aiemmin vaikuttanut mm. Sitran vanhempana neuvonantajana ja valtioneuvoston ilmastopoliittisena asiantuntijana. Puheenvuorossaan Tynkkynen paneutuu ympäristön tämänhetkiseen tilaan ja tarvittaviin muutoksiin.
  • Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Tiina Nieminen. Hänen osaamisensa painottuu metsäekologiaan. Nieminen on myös kansainvälisen IPBES-paneelin asiantuntija ja Suomen Luontopaneelin jäsen. Puheenvuorossaan hän keskittyy luonnon monimuotoisuuden tilaan sekä kansallisiin ja EU-tavoitteisiin luontokadon pysäyttämiseksi.
  • Yliopistotutkija Tuuli Hirvilammi Tampereen yliopistosta on erikoistunut kestävän hyvinvoinnin ja kasvun jälkeisen kestävän talouden kysymyksiin. Hän luennoi ekohyvinvointivaltion mahdollisuudesta osana reilua siirtymää.
  • Pääministerin poliittinen erityisavustaja Tuulia Pitkänen kertoo ilmastoasioiden päätöksenteosta Suomessa.
  • Paneelikeskusteluun ilmastovaikuttamisen eri muodoista osallistuvat vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen ja ulkoministeriön ilmastolähettiläs Kerstin Stendahl.
  • Kalevi Sorsa säätiön oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän asiantuntija Janne M. Korhonen. Korhosella on 16 vuoden kokemus kestävyyssiirtymään liittyvästä tutkimus- ja kehitystyöstä, etenkin energiajärjestelmien parissa. Korhonen luennoi reilun siirtymän vaikutuksesta eriarvoisuuteen.
  • Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtava asiantuntija Janne Peljo ja Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola luennoivat yritysvastuun roolista reilussa siirtymässä. Peljo työskentelee ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvien kysymysten parissa ja pyrkii etsimään kestäviä ratkaisuja sekä yhteiskunnan että yrityksien näkökulmasta. Leipola pyrkii työssään edistämään ilmastovastuullista liiketoimintaa vaikuttamalla paitsi suoraan yrityksiin myös niitä ohjaavaan sääntelyyn.
  • Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Lauri Finér ja BIOS-tutkimusyksikön tutkija ja ekonomisti Jussi Ahokas puhuvat reilun siirtymän rahoituksesta. Finér on työssään ja tutkimuksessaan erikoistunut verotukseen. Ahokkaan tutkimuskohteita ovat ekologisen siirtymän poliittinen talous, talouspolitiikka ja resurssitalouden kysymykset.

Tapahtuma majoituksineen ja ruokailuineen on osallistujille maksuton. Matkakulut Helsinkiin korvataan. Vuosaareen on Helsingin keskustasta yhteiskuljetus.

Paikkoja on rajallinen määrä. Osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan 28.4.2023 mennessä lomakkeella.

Kurssi on tarkoitettu kaikille reilusta siirtymästä ja ympäristön tilasta kiinnostuneille täysi-ikäisille nuorille. Toivomme osallistujia eri taustoista. Valitettavasti tapahtumapaikka ei ole esteetön.

Lisätietoa ohjelmasta ja käytännönjärjestelyistä antaa Jelena Simić jelena.simic@sorsafoundation.fi p. 050 552 9665

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter