13.11.2012 Tutkimus- ja politiikkapäivä ”Uskonto – yhteiskunta – politiikka”
Uskonto on herkkä ja henkilökohtainen asia, mutta myös väkevä yhteiskunnallinen voima, jonka merkitys on viime vuosina voimistunut monessa maassa ja myös maailmanpolitiikassa.
Kalevi Sorsa -säätiön perinteisessä tutkimus- ja politiikkapäivässä paneuduttiin uskonnon ja politiikan vuorovaikutukseen. Miten uskonto vaikuttaa yhteiskunnalliseen kehitykseen arabikevään jälkimainingeissa? Entä miten eri uskontojen arvojärjestelmät elävät rinnan sekulaarissa Euroopassa ja kuinka uskonto vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja sen ulkopolitiikkaan. Lopuksi, mikä on uskonnon sija Suomen politiikassa?
Tilaisuuden järjesti Foundation for European Progressive Studies ja Kalevi Sorsa -säätiö.
OHJELMA
8.30–9.00 Ilmoittautuminen ja kahvi
9.00–9.30 Avaus
Maarit Feldt-Ranta, Kalevi Sorsa -säätiö
David Kitching, Foundation for European Progressive Studies
9.30–11.00 Arabikevät ja sen jälkimainigit
Arabikevät oli suuri demokraattinen vallankumous, jossa myös muslimijärjestöt olivat merkittävässä osassa. Puolitoista vuotta myöhemmin demokraattisen kehityksen suunta on kuitenkin yhä epävarma. Miksi uskonnolliset puolueet ovat voittaneet vaaleja ja mitä se merkitsee tulevaisuuden kannalta? Minkälaisen roolin yhteiskunnassa uskonto saa?
Sally Toma, psykiatri, Egyptin vallankumouksen aktiivi ja sosialidemokraattisen puolueen perustajajäsen
Katso video (engl.)
Hannu Juusola, semiittisten kielten ja kulttuurin professori, Helsingin yliopisto
11.00–12.30 Uskonnot sekulaarissa Euroopassa
Euroopassa on totuttu varsin maallistuneeseen liberaaliin demokratiaan, mutta monikulttuurisuus on tuonut myös uskontoon liittyvät kysymykset yhteiskunnalliseen keskusteluun. Muslimiväestö on kasvanut lännessä, kristilliset arvot vahvistuneet idässä – kuinka tämä vaikuttaa harjoitettavaan politiikkaan? Miten eri uskontojen rauhaisa yhteiselo on mahdollista?
Péter Losonczi, Euroopan johtaja, International Research Network on Religion and Democracy
Katso video (engl.)
Usama Hasan, vanhempi tutkija, Quilliam Foundation
Katso video (engl.)
12.30–13.30 Lounas
13.30–15.00 Yhdysvallat, uskonto ja maailmanjärjestys
Uskonnon merkitys, ei vähiten kristillisen oikeiston vaikutus on viime vuosina vahvistunut Yhdysvaltain politiikassa. Miten se näkyy maata parhaillaan polarisoivassa presidentinvaaleissa? Entä Yhdysvaltain rooli kansainvälisessä politiikassa, jossa uskonnot toimivat myös mobilisaation välineenä?
Benjamin Zeller, Yhdysvaltain uskonnon tutkija ja Fulbright stipendiaatti, Åbo Akademi
Katso video (engl.)
Charly Salonius-Pasternak, globaalin turvallisuuden tutkija, Ulkopoliittinen instituutti
Katso video (engl.)
Kommenttipuheenvuoro: Markku Ruotsila,Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian dosentti, Tampereen yliopisto
Katso video (engl.)
15.00–15.30 Kahvi
15.30–17.00 Paneelikeskustelu: Uskonto Suomen politiikassa
Suomessa on vallinnut konsensus siitä, että uskonnolliset vakaumukset kuuluvat henkilökohtaisen elämän eivätkä politiikan piiriin. Periaate on tosin unohtunut joskus vaalitaistelujen kiihkossa, ja myös monet moraalikysymykset nostavat uskontoa esiin. Eikä Suomi voi tältäkään osin väistää monikulttuurisuuden tuomia haasteita, vai voiko?
Katso video (suomeksi)
Paneelissa:
Jouko Jääskeläinen, kansanedustaha (kd)
Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd)
Jyri Komulainen, ev.lut. kirkon piispainkokouksen pääsihteeri
Jarkko Tontti, kirjailija
17.00 Päätös
Alustajien esittelyt
Tohtori Usama Hasan on vanhempi tutkija Quilliam-säätiössä, joka haastaa uskonnolliset ääritulkinnat ja edistää uskonnollista pluralismia. Hasan otti lyhyesti osaa ’jihadiin’ vastustaen kommunisteja Afganistanissa, mutta siirtyy pian kampanjoimaan äärioppeja vastaan ja ajamaan uskonnollisia uudistuksia muslimiyhteisöissä. Ennen liittymistään Quilliamiin Hasan on työskennellyt luennoitsijana Middlesexin yliopistossa. Hän keskittyy sukupuolten ja vähemmistöjen oikeuksiin ja yksilön vapauksiin sekä pyrkii harmonisoimaan tieteen ja uskon suhdetta.
Hannu Juusola on seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Helsingin yliopistolla. Hänen erikoisalansa on modernin Lähi-idän yhteiskunnat ja politiikka. Hänen tutkimus ja opetuksen kohteet ovat myös kansalaisuus ja etnisyys, identiteetti sekä Israelin ja Palestiinan konflikti.
Ilkka Kantola on toisen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomesta ja hän oli Turun piispa 1998–2005. Hän on väitellyt teologian tohtoriksi (1994) ja suorittanut sosiaali- ja terveysalan MBA-tutkinnon (2006). Kantola on perustuslakivaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen.
Jyri Komulainen on ev.lut. kirkon piispainkokouksen pääsihteeri ja dogmatiikan dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut muun muassa uskontojen kohtaamiseen liittyviä kysymyksiä.
Péter Losonczi, fil.tri, on tutkija KU Leuvenin metafysiikan ja kulttuurifilosofian yksikössä ja Kansainvälisen uskonnon ja demokratian tutkimusverkoston Euroopan johtaja. Hänen kiinnostuksensa kohteitaan ovat politiikka ja uskonto, poliittinen teologia, uskonnon filosofia ja modernin filosofian historia.
Markku Ruotsila on Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian dosentti Tampereen yliopistossa ja Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusalana on ensisijaisesti uskonto ja politiikka Yhdysvalloissa, toiseksi poliittiset ideologiat. Hän on kirjoittanut mm. Yhdysvaltain kristillinen oikeisto (Gaudeamus 2008), The Origins of Christian Anti-Internationalism (Georgetown University Press 2008) ja Uskonnollinen vasemmisto Yhdysvalloissa (tulossa).
Charly Salonius-Pasternak on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen erikoisalansa ovat Yhdysvaltain ulko- ja sisäpolitiikka, rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta. Salonius-Pasternak on suorittanut B.A.-tutkinnon Wesleyan Universityssa ja valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän on ollut vieraileva luennoitsija Tufts Universityssa 2002–2003.
Sally Toma on Egyptin vallankumouksen johtavia voimia. Hän on kidutuksen ja raiskauksen uhrien hoitoon erikoistunut psykiatri ja Cairo Institute for Human Rights Studies koulutusohjelman johtaja. Hän oli vallankumouksen nuorisokoalition johtokunnassa, joka järjesti tammikuun 25:n protestit ja Tahririn aukion mielenosoituksen, joka johti Mubarakin hallinnon kaatumiseen. Toma on Egyptin sosialidemokraattisen puolueen perustajajäsen, sekä yksi katunäytös- ja mediakampanjan Kazeboonin (valehtelijat) alullepanijoista, joka paljastaa sotilashallinnon rikkomuksia ja vastustaa islamistien valta-asemaa uutta perustuslakia laadittaessa.
Jarkko Tontti on kirjailija ja Suomen PENin puheenjohtaja. Hän on kirjoittanut muun muassa esseekokoelman Koti, uskonto ja isänmaa (2011) sekä romaanit Vedeeran taru (2012) ja Sali (2011). Koulutukseltaan hän on oikeustieteiden tohtori ja valtiotieteiden maisteri.
Benjamin E. Zeller tutkii uskontoa Yhdysvalloissa, erityisesti uusia tai vaihtoehtoisia uskonnollisia virtauksia, uskontoa ja tiedettä sekä ihmisten lähes uskonnollista suhdetta ruokaan. Hän on kirjoittanut Prophets and Protons: New Religious Movements and Science in Late Twentieth-Century America (NYU Press, 2010). Zeller on tällä hetkellä Fulbright stipendiaatti Åbo Akademissa. Hän on Ph.D. University of North Carolinasta ja teologian maisterin tutkinto Harvard University’sta. Hän on lehtori Lake Forest College’ssa (USA).