Ismo Ulvila: Ilmastotoimet ovat olleet korkealla nykyisen komission agendalla

Ismo Ulvila: Ilmastotoimet ovat olleet korkealla nykyisen komission agendalla

Ulvila korosti, että ympäristöpäätöksenteko EU:ssa on monimuotoista. Päätökset eivät synny tyhjiössä. Esimerkiksi komission päätösten taustalla on aina poliittista ohjausta, virkamiestyötä ja tutkimustietoa. Komissio myös valvoo ilmastotavoitteiden toteutumista ja käy laaja-alaista dialogia jäsenmaiden kanssa varmistaakseen, että lainsäädäntöehdotukset vastaavat kaikkien osapuolien tarpeita. 

Ilmastotoimet ovat olleet korkealla nykyisen komission agendalla, mistä kertoo Ulvilan mukaan se, että Ursula von der Leyenin komission kuudesta prioriteetista neljä on liittynyt ilmastoon. 

Ulvila esitteli myös Green Dealin keskeisiä tavoitteita, kuten ilmastoneutraaliuden saavuttamista vuoteen 2050 mennessä, energiatehokkuuden parantamista ja uusiutuvan energian osuuden lisäämistä. EU on sitoutunut investoimaan biljoona euroa vihreän siirtymän tukemiseen seuraavan vuosikymmenen aikana.  

Viimeaikainen kehitys on Ulvilan mukaan osoittanut, että asioiden keskinäisriippuvuudet vaativat holistista lähestymistapaa.  

– Esimerkiksi kilpailukyky ja vihreä siirtymä eivät ole toisiaan poissulkevia prosesseja. Päinvastoin EU:n strateginen riippumattomuus vaatii niin aktiivista teollisuuspolitiikkaa, innovaatioiden edistämistä kuin uusien teknologioiden käyttöönottoakin, Ulvila muistuttaa.  

Katso koko luento säätiön Youtube-kanavalla

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter