Jakamistalouden pohjoismainen malli

KUTSU

Aika: keskiviikko 8.3.2017 klo 15.00.–18.30.
Paikka: Helsingin yliopisto, päärakennus sali 5 (Fabianinkatu 33, 0014 Helsingin yliopisto)

Digitaalisten alustojen kehittyminen on mahdollistanut viime vuosina uudenlaisen verkkopohjaisen liiketoiminnan ja taloudellisen vaihdon, jota on kutsuttu myös jakamistaloudeksi. Erilaisten alustojen välityksellä toisilleen entuudestaan tuntemattomat henkilöt voivat tarjota resurssejaan muiden henkilöiden käytettäväksi. Airbnb:n kaltaisten yritysten kautta ihmiset voivat nyt vuokrata asuntojaan turisteille, ja Uber mahdollistaa sen, että lähes kuka tahansa ajokortin omaava voi heittää taksikeikkaa.

Työelämän näkökulmasta kehityksen on pelätty johtavan epävarman keikkatyön lisääntymiseen.  Lisäksi alustoja keskinäiseen vaihdantaan hyödyntävien asiakkaiden suojan tarve on herättänyt huolta esimerkiksi vastuunjakokysymysten näkökulmasta. Epävarmuutta lisää myös ongelmat lainsäädännön ja uusien toimintamuotojen yhteensovittamisessa.

Jakamistalouden puolustajien näkökulmasta uusissa teknologioissa piilee kuitenkin merkittävä potentiaali uudenlaiseen yhteisöllisyyteen sekä arvonluontiin. On myös huomattava, ettei aidossa jakamistaloudessa ole kyse pelkästään Piilaakson kasvuyrityksistä, jotka mahdollistavat omaisuuden vuokraamisen tai keikkatyön myynnin, vaan uudenlaisesta tavasta osallistaa yksilöitä. Parhaimmillaan jakamistalous vahvistaa yksilöiden taloudellista toimijuutta, ja siten myös lisää hyvinvointia.

Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön, ammattikorkeakoulu Arcadan ja Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana -hankkeen seminaarissa pohditaan jakamistalouden mahdollisuuksia ja haasteita pohjoismaisen hyvinvointimallin kannalta. Mihin suuntaan jakamistalous haastaa muuttamaan yhteiskuntapolitiikkaa ja työmarkkinoita? Kuinka uusia yhteistoimintamuotoja ja yksilöiden osallisuutta yhteiskunnassa voitaisiin edistää vastuullisesti? Millä ehdoilla jakamistalous voisi johtaa hyvinvointia edistävään yhteisöllisyyteen?

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille jakamistaloudesta kiinnostuneille. Ilmoittautumiset toivomme osoitteeseen info@sorsafoundation.fi 6.3 mennessä. Tervetuloa!

Seminaaria voi seurata suorana Youtube-kanavalta: https://goo.gl/YQjAvf

Ohjelma

15.00 Tilaisuuden avaus
Tutkimuspäällikkö Antti Alaja, Kalevi Sorsa -säätiö
Dosentti Mats Nylund, Arcada

15.15 Jakamistalouden pohjoismainen malli
Vastuullinen tutkija Pasi Mäenpää, Helsingin yliopisto
Toimintatutkija Maija Faehnle, Helsingin yliopisto ja Suomen ympäristökeskus

15.45 Säätelysokeus ja toimijuus jakamistaloudessa
Tutkija Jenna Päläs, Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunta

16.15 Tauko

16.30 Jakamistalous ja osuuskunnat
Projektipäällikkö Antti Talonen, Synergos

17.15 Paneelikeskustelu (Moderaattori: Samuli Sinisalo Kalevi Sorsa -säätiö, entinen Corporate Relations Manager, Foodora)
Toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, Työeläkevakuuttajat
Kansanedustaja Lauri Ihalainen
Mats Nylund
Erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, Valtioneuvoston kanslia
Jenna Päläs

18.30 Seminaarin lopetus

 

 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter