”Jos tulet Tanskaan, sinun on tehtävä työtä”

Otsikon sitaatti on Tanskan sosialidemokraattien iskulause tulevissa parlamenttivaaleissa. Puolue on profiloitunut tiukalla maahanmuuttopolitiikalla. Vaaliohjelmassaan puolue korostaa, että sosialidemokraattien johtama hallitus on torjunut kansainvälistä rikollisuutta ponnekkaammin kuin edellinen hallitus ja turvapaikkapolitiikkaa on kiristetty ensimmäistä kertaa 12 vuoteen.

Otsikon sitaatti on Tanskan sosialidemokraattien iskulause tulevissa parlamenttivaaleissa. Puolue on profiloitunut tiukalla maahanmuuttopolitiikalla. Vaaliohjelmassaan puolue korostaa, että sosialidemokraattien johtama hallitus on torjunut kansainvälistä rikollisuutta ponnekkaammin kuin edellinen hallitus ja turvapaikkapolitiikkaa on kiristetty ensimmäistä kertaa 12 vuoteen. Puolue haluaa mm. estää rinnakkaisyhteiskunnan synnyn ja tanskalaisten liittymisen ISIS-järjestöön, kattaa turvapaikkapolitiikan kehitysyhteistyövaroista sekä patistaa perheenyhdistämisen tai pakolaisuuden seurauksena Tanskaan tulevat töihin. Tiivistetysti puolue on sitä mieltä, että Tanskaan tulevien tulee tuottaa lisäarvoa yhteiskunnalle ja heille on asetettava vaatimuksia.

Ruotsin sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on todennut, että hän ei pidä sisarpuolueensa retoriikasta. Löfvenin mielestä kaikki aikuiset ihmiset haluavat lähtökohtaisesti tehdä työtä. Ruotsin Aftonbladetin päätoimittaja Daniel Swedin totesi puolestaan Twitterissä, että sosialidemokraattisempi iskulause olisi ollut ”Jos tulet Tanskaan saat tehdä työtä/työpaikan”.

Ruotsi harjoittaa maailman solidaarisinta pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaa ja sen arkkitehteinä ovat toimineet sosialidemokraattiset hallitukset. ”Välkommen, välkommen hit. Vem du än är. Var du än är” laulaa ruotsalainen pop-yhtye Kent. Avoimen maahanmuuttopolitiikkansa ansiosta Ruotsi on kansainvälisempi ja dynaamisempi maa kuin Suomi. Samalla länsinaapurimme on paremmin varustautunut väestön ikääntymiseen, kun työikäisten määrä kasvaa maahanmuuton ansiosta. Ruotsin maahanmuuttovirasto on arvioinut, että Ruotsiin saattaa tulla 100 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna.

On rehellistä todeta, että Ruotsissa on myös tyytymättömyyttä maahanmuuttopolitiikka kohtaan, mikä näkyy Ruotsindemokraattien vahvana nousuna. Ruotsin sosialidemokraatit ei ehkä ole kyennyt käymään tarpeeksi avointa ja rehellistä keskustelua maahanmuuton aiheuttamista paineista ruotsalaiselle yhteiskunnalle.  Maahanmuuton alueellinen keskittyminen, kuntien kustannuspaineet ja maahanmuuttajien työttömyys ovat kiperiä kysymyksiä, joihin kansalaiset odottavat ratkaisuja kaunopuheen sijaan.

Uskon, että SDP:n maahanmuuttopolitiikan tulee asettua Tanskan demareiden suorapuheisuuden ja Ruotsin SAP:n solidaarisen politiikan välimaastoon. Ei ole väärin tavoitella maahanmuuttajien korkeaa työllisyysastetta ja edellyttää maahanmuuttajilta sitoutumista kielen opiskeluun ja työnhakuun. Toisaalta Suomen tulisi ottaa vastaan enemmän pakolaisia ja kunnille tulisi määritellä kiintiöt vastaanottamiselle, kuten Ruotsin hallitus on hiljattain linjannut.

Mikael Hiltunen

Toiminnanjohtaja

Finlands svenska socialdemokrater

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter