Kuva autojonosta liikenneruuhkassa, kaukana näkyy myös seisoskelevia ihmisiä.

Julkaisutilaisuus: Liikenneköyhyyden ilmenemismuodot ja miten ongelmiin voidaan puuttua

Julkaisemme maanantaina 3.10.2022 klo 9.30 liikenneköyhyyttä käsittelevän raportin. Tampereen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Vernen johtajan, professori Heikki Liimataisen kirjoittama raportti tarkastelee liikenneköyhyyden ilmenemismuotoja sekä tarjoaa ratkaisuja liikenneköyhyyden ehkäisemiseksi.

Aika: maanantai 3.10.2022 klo 9.30–11.00, aamupalatarjoilu klo 9.00 lähtien
Paikka: Sofia Helsinki, Lyhtysali, Sofiankatu 4 C

Kun ihmisen hyvinvoinnille välttämättömät liikkumisen tarpeet eivät täyty, puhutaan ilmiöstä nimeltä liikenneköyhyys. Liikenneköyhyys on noussut julkiseen keskusteluun erityisesti polttoaineiden hintojen nousun myötä keväällä 2022. Ilmiönä se on kuitenkin huomattavasti laajempi kokonaisuus kuin liikkumisen kohtuuhintaisuus.

Kalevi Sorsa -säätiö julkaisee Tampereen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Vernen johtajan, professori Heikki Liimataisen kirjoittaman raportin liikenneköyhyyden ilmenemismuodoista Suomessa. Liikenneköyhyys tarkoittaa, että henkilöllä ei ole mahdollisuutta toteuttaa päivittäisiä liikkumistarpeitaan kohtuullisella vaivalla, kohtuullisessa ajassa, kohtuullisin kustannuksin ja liikenteen haittavaikutuksille kohtuuttomasti altistumatta. Liikenneköyhyyteen olennaisesti liittyvät kohtuullisuuden ja päivittäisten liikennetarpeiden käsitteet auttavat määrittelemään, millaista on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävä liikenne.

Heikki Liimatainen tarjoaa raportissa konkreettisia politiikkatoimenpiteitä, joilla liikenneköyhyyttä voidaan ehkäistä. Liikenneköyhyys liittyy usein palveluiden etäisyyteen ja joukkoliikenteen saavutettavuuteen.  Liimataisen mukaan poliittisten päättäjien tulisi vähentää liikenneköyhyyttä palveluverkkoa laajentamalla sekä yhdyskuntarakennetta ja liikennejärjestelmää määrätietoisesti kehittämällä. Toimenpiteet vähentäisivät samalla liikenteen päästöjä.

Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tasa-arvoisemmasta liikenteestä!

Tilaisuuden puhujat:

Professori Heikki Liimatainen, Liikenteen tutkimuskeskus Verne, Tampereen yliopisto

Akatemiatutkija Tiina Männistö-Funk, Turun yliopisto

Konsultti Otto-Wille Koste, Demos Helsinki

Tilaisuuden juontaa Kalevi Sorsa -säätiön Eriarvoisuuden vähentämisen hankevastaava Anna Rajavuori.

Sofia Helsingin tiloihin on esteetön pääsy Sofiankatu 4 C ja Aleksanterinkatu 28 sisäänkäynneiltä.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter