Ihmisiä luokkahuoneessa kuuntelemassa luentoa.

Jussi Ahokas: Miten reilu siirtymä rahoitetaan? 

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toukokuussa nuorille suunnatun Reilun siirtymän retriitin, jossa asiantuntijat pitivät oikeudenmukaiseen siirtymään liittyviä puheenvuoroja. BIOS-tutkimusyksikön ekonomisti ja tutkija Jussi Ahokas puhui tilaisuudessa oikeudenmukaisen siirtymän rahoituksesta. Ahokkaan esitelmän voi katsoa nyt säätiön Youtube-kanavalta.

Ahokas peräänkuuluttaa suomalaisen yhteiskunnan ekologista jälleenrakennusta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa kokonaiskulutuksen vähentämistä, energiatuotannon ja sosiaalisten rakenteiden murrosta sekä talouden uudistamista demokraattisemmaksi. Tarvitaan myös poliittisia päätöksiä siitä, miten reilu siirtymä toteutetaan. 

– Nyt luotetaan siihen, että markkinat hoitavat ja yritykset lähtevät tekemään vihreitä investointeja.  Vihreällä siirtymällä on kuitenkin kiire, jos ilmastokriisin pahimmat skenaariot halutaan estää. Pelkkä yksittäisten yritysten aktiivisuus ei riitä. Tulevina vuosina valtiolta tarvitaan enemmän puuttumista talouden toimintaan. 

Ahokas korostaa, kuinka rahoitukseen liittyvässä keskustelussa on erotettava toisistaan rahoitus maksukyvyn luomisena sekä rahoitus makrotalouden tasapainottamisena, sillä molempia tarvitaan.  

– Yksinkertaisesti kysymys on siitä, mitä valtion on tehtävä, jos yritykset eivät itse halua toimia vihreän siirtymän suuntaisesti. 

Katso luennon tallenne (29 minuuttia) Youtube-kanavaltamme.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter