Kalevi Sorsa -palkintotilaisuus: Miksi käännöskirjallisuudella on yhteiskunnallista merkitystä?

Vuoden 2023 Kalevi Sorsa -palkinto on myönnetty kääntäjä Lotta Toivaselle hänen työstään ranskalaisen kirjallisuuden tunnetuksi tekemisestä Suomessa. Palkinnonjakotilaisuudessa keskustellaan ranskalaisesta kirjallisuudesta sekä käännöskirjallisuuden yhteiskunnallisesta merkityksestä Suomessa. Tilaisuuden avauspuheenvuoron pitää Ranskan suurlähettiläs Agnès Cukierman.

Aika: keskiviikko 14.2.2024 klo 18.00–19.00
Paikka: Kallion kirjasto, Kupolisali, Viides linja 11, Helsinki

Lisäys 13.2.2024: Julkisen liikenteen lakko osuu harmillisesti tilaisuuden kanssa yhtä aikaa ja vaikeuttaa yhteyksiä. Tilaisuus kuitenkin järjestetään. Paikallisjunat kulkevat, mutta metrot, raitiovaunut ja suuri osa busseista eivät. Tarkempaa tietoa lakon vaikutuksista löytyy HSL:n verkkosivulta.

Toivanen on toiminut kääntäjänä yli 30 vuotta ja kääntänyt noin 80 teosta. Merkittävää hänen työssään on ollut muun muassa Annie Ernaux’n tuotannon saattaminen suomalaisten saataville. Ernaux’n kirjat kertovat toisen maailmansodan jälkeisestä historiasta, poliittisista tapahtumista, yhteiskunnan kehityksestä ja yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta.

Toivanen on kääntänyt myös nuoremman polven kirjailijan Édouard Louisin kirjoja, jotka käsittelevät pitkälti samoja teemoja 2000-luvulla. Louis käsittelee erityisesti köyhyyden latistavaa vaikutusta ja inhimillisen kasvun tukahduttamista. Sekä Ernaux’n että Louisin kirjat kuvaavat myös henkilökohtaisia kokemuksia luokkanoususta. Louisin esikoisteos Ei enää Eddy herätti Ranskassa kiivasta poliittista keskustelua köyhyydestä ja luokkaeroista.

Palkintotilaisuuden ohjelma

18.00–18.05 Tilaisuuden avaus ja palkinnonjako, Aki Lindén, Kalevi Sorsa-säätiön hallituksen puheenjohtaja

18.05–18.15 Ranskan suurlähettilään puheenvuoro, Agnès Cukierman

18.15–18.30 Lotta Toivasen haastattelu, haastattelijana Gummeruksen markkinointiviestinnän tuottaja Pauliina Pietilä

18.30–19.00 Keskustelu käännöskirjallisuuden yhteiskunnallisesta merkityksestä Pauliina Pietilä, Lotta Toivanen ja käännöstieteen yliopistonlehtori Anne Riippa, lopussa mahdollisuus myös yleisökysymyksiin.

Tilaisuus on kaikille avoin eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Lämpimästi tervetuloa!

Kalevi Sorsa -palkinto myönnetään nyt kolmatta kertaa. Palkinnosta päättää vuosittain Kalevi Sorsa -säätiö ja sen jakaa Kansan Sivistysrahasto. Se perustettiin 21.12.2020, jolloin tuli kuluneeksi 90 vuotta Suomen pitkäaikaisimman pääministerin Kalevi Sorsan (1930–2004) syntymästä. Palkinto on 2500 euroa ja se myönnetään yhteiskunnallisesti merkittävälle teolle, joka koskee yhteiskuntatutkimusta, kirjallisuutta tai muuta Kalevi Sorsan elämäntyötä sivuavaa teemaa.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter