Kalevi Sorsa -säätiön raportti: Masennusperäisiä työkyvyttömyyseläkkeitä voidaan ehkäistä työpaikoilla

· Hildur Boldt

Masennusperäisiä työkyvyttömyyseläkkeitä voidaan ehkäistä ja työhön paluuta jouduttaa yksinkertaisin keinoin työpaikoilla.

Masennuksen takia työelämästä karsiutuu vuosittain 4000–5000 ihmistä eläkkeelle. Noin puolet masennuksen takia 1-2 vuodeksi sairauslomalle joutuneista eivät enää palaa työelämään.

– Mikään työmarkkinoissa tai yhteiskunnassa ei tee tällaista ihmiskatoa välttämättömäksi. Merkittävä osa kuntouttavasta työstä voitaisiin tehdä työpaikalla, joko ennalta ehkäisevien toimenpiteiden muodossa tai työhön paluuta helpottamalla, Kalevi Sorsa -säätiön projektikoordinaattori Ilkka Vuorikuru tiivistää.

Kalevi Sorsa -säätiön raportissa Mielenterveyskuntoutus ja työhön paluu esitetään muun muassa että työpaikoilla laaditaan hyvinvointiohjelma ja hankitaan työterveyshuollolta mielenterveyttä tukevia palveluja.

– Työhön palauttavista toimenpiteistä on puhuttava yhdessä työpaikalla, suunnitelmat on oltava laadittuna ja henkilökunta on valmennettava toimimaan sairastumisen sattuessa, Vuorikuru kertoo.

Työtehtävien sopeuttaminen, kuntoutuksen kokonaisvaltaisuus ja tehokkuus sekä luottamuksen ilmapiiri ovat huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin rakenteellinen pahoinvointi ja turhat työkyvyttömyyseläkkeet.

Julkaisuun voi tutustua täällä.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter