Kesäkoulu ekologisesti kestävästä tulevaisuudesta
Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiö järjestää yhdessä Demarinuorten ja Sosialidemokraattisten opiskelijoiden kanssa Kesäkoulun ekologisesti kestävästä tulevaisuudesta!
Kesäkoulu kokoaa yhteen yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita nuoria opiskelijoita ja tutkijoita, poliittisia ja yhteiskunnallisia aktiiveja ja päättäjiä.
Kesäkoulu järjestetään poikkeusoloihin sopeutuen, etä- ja lähiopetusta yhdistäen. Kesäkoulu koostuu kahdesta ennakkotapaamisesta viikolla 22 (etä, 2h), yleisöluennosta 18.6. (etä, 2h) ja lähiopetusviikonlopusta 19.-20.6., joka toteutetaan kolmessa toisistaan erillisessä moduulissa, jotka ovat toisiinsa yhteydessä etänä ja jossa kussakin on korkeintaan 10 osallistujaa paikalla. Lähimoduulit sijoittuvat Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin. Osallistujien oletetaan osallistuvan koko ohjelmaan.
Kesäkoulun ohjelma (muutosvarauksin) on seuraava:
Perjantai 18.6.
Talouskasvusta politiikan sisältötavoitteisiin -webinaari (kaikille avoin, Teams)
Paneelikeskustelu, jossa tutkijat ja poliitikot keskustelevat siitä, voidaanko politiikkaa edelleen tehdä sillä ajatuksella, että talouskasvu tulee ja korjaa yhteiskunnalliset ongelmat, vai pitäisikö politiikassa ennemmin keskittyä laadullisten kysymysten ratkaisemiseen hyvinvointia, ympäristöä ja eriarvoisuutta koskien, jolloin talouskasvu jäisi ennemmin taustalle?
- Hyvinvointitalous, ekologinen kestävyys ja talouskasvu – mitä tulevaisuudessa tarvitaan? Jussi Ahokas, pääekonomisti, Soste
- Kestävyysmurros Suomessa ekologisen jälleenrakennuksen kautta – kasvua vai siirtymiä? Paavo Järvensivu, tutkija, BIOS-tutkimusyksikkö
- Ilmasto- ja ympäristötoimien sosiaalinen hyväksyttävyys – miten kaikki pidetään mukana? Annukka Vainio, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
- Kasvua vai täsmätoimia – mikä on mielekästä politiikan näkökulmasta? Kommenttipuheenvuoro Niina Malm, kansanedustaja, SDP:n vpj
Keskustelun juontaa Samuli Sinisalo, Kalevi Sorsa -säätiön hankevastaava.
Keskustelua pääset seuraamaan tästä linkistä
Lauantai 19.6.
9.30-11.00 Katsaus luonnontieteen tilaan. Kolme tutkijapuheenvuoroa ympäristön tilasta esittelevät ne lähtökohdat missä yhteiskuntamme toimvat.
Ilmastonmuutos, Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos
Luonnon lajikato, Ilari Sääksjärvi, Turun yliopisto
Kestävän kehitys, Hanna Salo, Suomen ympäristökeskus
11.00-11.30 Kahvitauko ja ryhmätyökeskustelua. Ryhmätöitä kootaan koko kesäkoulun ajan, keskittyen siihen mitä yksilö, yhteisöt ja valtio kotimaassa ja kansainvälisesti voivat tehdä maailman pelastamiseksi.
11.30-12.30 Talouskasvu, kasvuriippuvuus ja ekologinen kestävyys. Miten Suomi voitaisiin saattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävään tilanteeseen?
Tere Vaden, BIOS-tutkimusyksikkö
12.30-13.30 Lounas
13.30-14.30 Järjestötorilla esittäytyvät Luonto-Liitto, Elokapina (videotervehdys), Vegaaniliitto, Greenpeace ja Animalia. Kukin järjestö esittelele lyhyesti historiaansa, toimintaansa ja kertovat miten toimintaan mahdollista osallistua. Mahdollisuus esittää kysymyksiä.
14.30-15.30 Kahvitauko ja ryhmätöiden valmistelu
15.30- 17.00 Kenelle kuuluu vastuu? -paneelikeskustelussa tuotannon ympäristöjalanjäljestä ja vastuista keskustelevat
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n, Joutsenmerkin, Greenpeacen ja Fortumin edustajat. Kuuluuko vastuu tuottajalle, kuluttajalle vai sääntelijälle?
17.00 – 18.00 Mahdollisuus ryhmätyön jatkamiseen ja illallinen
Sunnuntai 20.6.
9.30 Ilmastopolitiikka: kansallinen ja kansainvälinen. Katsaus Suomen ilmastopolitiikkaan sekä niihin puitteisiin joissa sitä toteutetaan.
Oras Tynkkynen, Tyrsky-consulting
10.30 kahvitauko ja ryhmätöiden viimeistely
11.30-12.30 Ryhmätöiden esittely koko kurssille.
12.30-13.30 Lounastauko
13.30-14.30 Puolueiden ympäristölinjaukset. Poliitikkopaneeli.
Miapetra Kumpula-Natri (SDP)
Saara-Sofia Siren (kok)
Atte Harjanne (vihr)
Petri Huru (PS)
Teppo Säkkinen (kesk)
14.30-15.00 Loppukeskustelu
Lisätiedot:
Samuli Sinisalo, samuli.sinisalo@sorsafoundation.fi, 0407050398
Leevi Karisalmi, leevi.karisalmi@sorsafoundation.fi
Ennakkomateriaaleja: suositeltavaa luettavaa johdatukseksi kesäkoulun aihepiiriin.
Tuuli Hirvilammi – Hyvä kehä kestävän hyvinvoinnin vauhdittajana
Matleena Moisio & Oras Tynkkynen – Mitä jokaisen on hyvä tietää Pariisin ilmastosopimuksesta
Matleena Moisio & Oras Tynkkynen – Mitä jokaisen päättäjän on hyvä tietää EU:n ilmastopolitiikasta
Samuli Sinisalo: Työajan lyhentämisen ekologiset vaikutukset