Konsensuksen kuolema Itävallassa
Itävalta on ollut konsensuspolitiikan viimeisiä linnakkeita Euroopassa hyvin tuloksin, mutta pakolaiskriisin paineessa se näyttää nyt presidentinvaaleissa purkautuvan.
Eurooppalaisissa think tank -tapaamisissa on viime vuosina paljon pohdiskeltu, mikä selittää sosiaalidemokratian ja keskustavasemmiston itsepintaista alavirettä melkeinpä maassa kuin maassa. Suositun selityksen mukaan uskottavuutta on syönyt yhteistyö ja kompromissit yli poliittisen blokkirajan.
Maltillinen vasemmisto ei erotu keskustaoikeistosta, jos ne koalitiohallituksissa jakavat yhdessä niukkuutta ja vain sopeutuvat globaalin kilpailutalouden asettamiin ehtoihin. Molemmat edustavat tyytymättömän kansalaisen silmissä hallinnoivaa valtaeliittiä, establismenttia, jota vastaan on noussut radikaaleja reaktioita ja populismia kansallismieliseltä pohjalta.
Analyysissa on varmasti perää, mutta se ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, minkä tulisi olla johtopäätös. Pitäisikö sosiaalidemokratian profiloitua yksiselitteisemmin altavastaajien asialle, vai yrittää yhä voittaa politiikan keskikenttä ja ajaa köyhän asiaa keskiluokan kanssa ja tuella?
Pelkän puhdasoppisuuden vaaliminen on liian kapea perspektiivi varsinkin, kun itse oppi on pitävästi formuloimatta. Silti debattitilanteissa niskan päälle pääsevät useimmiten ne, jotka julistavat jonkinlaista leirikulttuuria.
Olen varovasti muistutellut, että kansakuntaa yli blokkirajojen kokoavalla politiikalla on saavutettu ja voidaan yhä saavuttaa myös hyviä tuloksia. Esimerkiksi olen tarjonnut Itävaltaa, jossa työttömyys on ollut alhaista ja kasvu kelvollista kahden suuren kansanpuolueen konsensuksen varassa.
Vaan repaleiseksi näkyy menevän sielläkin, ei vähiten pakolaiskriisin paineessa. Tätä kirjoittaessani Itävallassa lasketaan presidentinvaalin toisen kierroksen ääniä, jotka jakautuvat suurin piirtein tasan oikeistopopulisti Norbert Hoferin ja sitoutumattoman vihreän Alexander Van der Bellen välillä. Vanhojen valtapuolueiden ehdokkaat jäivät kauaksi taakse.
Minulta alkavat argumentit loppua.