16.9.2011 Konsumerismi ja Ison-Britannian mellakat

Isossa-Britanniassa elokuussa puhjenneita mellakoita ei pidetty poliittisina. Syinä nähtiin mm. ahneus, moraalittomuus ja epäonnistunut vanhemmuus. Vaikka mellakoitsijoilla ei ollut varsinaista poliittista viestiä, tapahtumien syitä ja taustoja on syytä hakea hieman syvemmältä voimakkaasti jakautuneen yhteiskunnan rakenteista.

Kulutusyhteiskunta jakaa kansalaiset kahteen ryhmään, niihin joilla on ja niihin joilla ei ole. Kuluttajuudesta tulee kansalaisuuden määritelmä. Mahdollisuudet sosiaaliseen liikkuvuuteen ovat heikot. Miten sosiaaliset jännitteet syntyvät ja purkautuvat tällaisissa olosuhteissa? Voiko vastaavaa tapahtua Suomessa? Miten suomalainen yhteiskunta on jakautunut?

Perjantaiyliopistossa pohditaan konsumerismin ja Ison-Britannian mellakoiden yhteyttä sekä heijastellaan tapahtumia suomalaisen yhteiskunnan jakautumiseen.

Tilaisuuden pääpuhuja on Compass-ajatuspajan puheenjohtaja ja Gordon Brownin entisen neuvonantaja Neal Lawson. Lawsonia kommentoi kuluttajaekonomiaan erikoistunut yliopistonlehtori Minna Autio Helsingin yliopistosta. THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler luo katsauksen sosioekonomisiin eriarvoisuuksiin ja sukupolvet ylittäviin terveys- ja hyvinvointieroihin Suomessa. Puheenvuoro perustuu alkuvuodesta julkaistuun vuonna 1987 syntynyttä ikäluokkaa seuraavaan tutkimukseen Laman lapset.

Alustus

The London Riots and the Rise of Consumerism: what are the implications for social democracy?

 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter