Tuhat merkkiä politiikasta: Koperin ihme

· Mikko Majander

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Suomi tunnetaan Euroopan unionin susireservaattina, ja hyvä niin. Ainakin noin koripalloilun näkökulmasta.

Susijengiksi kutsuttu maajoukkueemme on näet tehnyt Sloveniassa pelattavissa EM-kisoissa urotekoja voittamalla lajin mahtimaita Turkista ja Venäjään. Rakas naapuri Ruotsi sujahti silkkana suupalana.

Voitot eivät välttämättä todista tahdosta tunkeutua EU:n ytimiin. Vaikka seassa sinnittelee Saksaa, Ranskaa ja Belgiaa, niin kisat käyvät kelpo muistutuksena siitä, että Eurooppaa on unionin ulkopuolellakin – näköjään Israelia ja Georgiaa myöten.

Peräti yhdeksän lopputurnauksen 24 osallistujamaasta ei ole EU:n jäseniä. Kyse on melkeinpä liittovaltiovainaiden välisestä mestaruudesta, kun edesmenneen Neuvostoliiton alueelta tulee viisi ja vanhasta Jugoslaviasta ällistyttävät kuusi joukkuetta.

Kalevi Sorsa -säätiössä heijataan susilauman lisäksi erityisesti kahden miljoonan asukkaan Makedoniaa, joka kaksi vuotta sitten ylsi aina pronssiotteluun asti. Tällä kertaa tekee tiukempaa, vaikka Balkanin suuruus Serbia jo kaatuikin.

Tänään iltapäivällä Suomi kohtaa Kreikan pelissä, jossa joku voi halutessaan nähdä pisteiden saalistamisen ohessa poliittisten kalavelkojen kuittaamista. Sinivalkoiset ovat joka tapauksessa vahvoilla, sillä molemmat ovat varmistaneet paikkansa jatkopeleihin 12 parhaan joukkoon.

Urheiluhistoriaamme sopii jo kirjoittaa luku ”Koperin ihmeestä” riippumatta siitä, kuinka käy edessä odottavassa ottelussa hallitsevaa mestaria Espanjaa vastaan. Siinä ei ole sijaa tasapelille.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter