Lapsiperhepolitiikka Turussa: Miten lisätään hyvinvointia? -keskustelutilaisuus

Aika: Perjantai 15.3.2019 klo. 12-14.

Paikka: Ylioppilastalo C, Kampuskappeli (Rehtorinpellonkatu 4 C 1. krs.)

Kalevi Sorsa -säätiön julkaisema raportti Onko strategioista tullut tragedioita? Lapsiperheet ja lapset kuntien strategiatyössä on kriittinen analyysi Suomen lapsiperhepolitiikasta. Raportin ovat kirjoittaneet dosentti Matti Rimpelä, strategiajohtaja Markku Rimpelä ja strategiapäällikkö Juuso Heinosuo. Tilaisuudessa keskustellaan Turun lapsiperhepolitiikasta tuoreen raportin näkökulmasta. Kalevi Sorsa -säätiö järjestää tilaisuuden yhdessä Kansan Tukisäätiön kanssa.

Raportin kirjoittajien mukaan YK:n lapsen oikeuksien sopimus on unohtunut kuntien lapsiperhestrategiatyöstä ja valtion toiminta viimeisen neljän vuosikymmenen aikana on lähinnä keskeyttänyt ja hämmentänyt kunnissa kulloinkin käynnissä ollutta, lasten ja nuorten parhaaksi tehtyä strategiatyötä. Raportissa analysoidaan kriittisesti Suomessa tehtyä lapsiperhepolitiikkaa. Raportin kirjoittajien keräämä aineisto osoittaa, että strategiatyö on kunnissa ollut epäjohdonmukaista eikä tavoitteiden toteutumista ole juurikaan seurattu.

– Neljän vuosikymmenen aikana valtio on muuttuvilla säädöksillään, vaihtuvilla aloitteillaan, sekavalla ohjauksellaan ja tyhjiksi osoittautuneilla lupauksillaan pikemminkin estänyt kuin edistänyt kuntien omatoimista etenemistä lapsiperheiden ja lasten hyvinvoinnin edistämisessä, kirjoittajat sanovat.

Mikäli hallituksen esittämä maakunta- ja soteuudistus toteutuu, suuri osa kuntien ammattihenkilöstöstä siirtyy maakuntien palvelukseen. Kunnille jää kuitenkin ensisijainen vastuu asukkaiden ja siten myös lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämisestä. Tämä luo jälleen uuden haasteen kuntien strategiatyölle.

Raportissa etsitään muun muassa vastauksia kysymyksiin, mitä lähihistoriasta voidaan oppia valmistauduttaessa uuteen tilanteeseen sekä millaista tukea kunnat tarvitsevat lapsiperhestrategiatyössään toimintaympäristön muuttuessa.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, mutta lounastarjoilun takia tulee ilmoittautua 12.3.2019 mennessä Mia Ilolalle: mia.ilola@turku.fi.

Tilaisuuden ohjelma:

11.15. Lounastarjoilu ja kahvi, ravintola Assarin ullakko

12.00. Avaussanat. Turun kaupunginjohtaja Minna Arve

12.15. Raportin esittely. Matti Rimpelä ja Markku Rimpelä

12.45. Kommenttipuheenvuoro. Turun muutosjohtaja Antti Parpo

13.00. Kommenttipuheenvuoro. Sosiaalityön professori Elina Pekkarinen

13.15. Keskustelu.

13.45. Yhteenveto. Raportin kirjoittajat.

14.00. Keskustelutilaisuus päättyy

Kirjoittajista:

Matti Rimpelä toimi THL:n tutkimusprofessorina 1995–2009. Hän on kirjoittanut luvun kansallisesta lapsipolitiikasta lapsiasiamiehen kertomukseen eduskunnalle (2018).

Markku Rimpelä toimi Hämeenlinnan lasten ja nuorten palvelujen tilaajajohtajana 2009–2017 ja strategiajohtajana 2017 alkaen. Hän on kansallisen lapsistrategiatyön ohjausryhmässä.

Juuso Heinisuo työskentelee strategiapäällikkönä Hämeenlinnan kaupungilla.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter