Petri Honkanen: Lohkoketjuteknologia – Luottamuksen koodi hajautuneessa yhteiskunnassa

Lohkoketjuteknologiasta on povattu merkittävintä yleiskäyttöistä teknologiaa sitten internetin. Teknologian suuri lupaus liittyy siihen, että se haastaa tulevaisuudessa keskitetyn tiedonhallinnan mallin, jossa Facebookin ja Googlen kaltaiset IT-jätit ja valtiot ovat hallinneet tietoa keskitetysti, kirjoittaa VTT Petri Honkanen ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittamassaan Impulsseja-raportissa ”Lohkoketjuteknologia – Luottamuksen koodi hajautuneessa yhteiskunnassa”.

Lohkoketju on hajautettu tilikirja, joka säilöö varmennetut tiedot tietokoneiden verkkoon lohkoina. Lohkoketjuteknologia eroaa keskitetyistä tiedonhallinnan järjestelmistä siinä, että se ei edellytä yritystä tai valtiota varmentamaan luottamusta. Luottamus perustuu sen sijaan konsensusmekanismiin lukemattomien tietokoneiden verkossa. Virtuaalivaluutta Bitcoin on tunnetuin esimerkki lohkoketjuteknologiasta, mutta lohkoketjuteknologian soveltamismahdollisuudet ovat valtavat, Honkanen korostaa.

Honkanen nostaa raportissa esiin lohkoketjualoitteita yhteiskunnan ja talouden eri sektoreilla. Rahoituslaitokset, vakuutusyhtiöt ja keskuspankit panostavat merkittäviä rahasummia lohkoketjuteknologiaan ja kehittävät sitä erilaisissa yhteenliittymissä. Korkeakouluissa tutkintojen ja suoritusten säilöminen lohkoketjuun helpottaisi todistusten aitouden varmentamista. Terveydenhuollossa lohkoketju saattaa mahdollistaa sen, että potilaat voisivat itse hallita eri tahojen pääsyoikeutta omiin tietoihin.

Suomeen on syntynyt viime vuosina lohkoketjuteknologiaa kehittäviä verkostoja, hankkeita ja yrityksiä. Suomi ei ole katveessa lohkoketjuteknologian suhteen, mutta myöskään globaaleja läpimurtohankkeita ei ole ollut näkyvissä. Suomen nousu keskeiseksi maaksi lohkoketjuteknologiassa edellyttäisi lisäpanostuksia yrityksiltä ja valtiolta sekä yhteistyöverkostojen tietoista luomista, arvioi Honkanen. Lohkoketjujen kehitys edellyttää lisäksi laaja-alaista  yhteiskuntatieteellista tutkimusta teknologian ja yhteiskunnan vuorovaikutuksesta.

Lue PDF
Lue Issuussa

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter