Maahanmuuttajat ja todellisuus

Sisäministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö julkaisivat viime viikolla katsauksen maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikkaan kuluneella vaalikaudella. Raportin tarkoituksena on kuvata maahanmuuttopolitiikan ja kotoutumisen edistämiseksi jo tehtyä työtä sekä ennakoida tulevien vuosien kehitystä ja tarpeita. Samaan aikaan perussuomalaiset ovat julkaisseet oman maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa aiheuttaen aiheellista keskustelua sosiaalisessa mediassa.

· Merja Jutila Roon

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Sisäministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö julkaisivat viime viikolla katsauksen maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikkaan kuluneella vaalikaudella. Raportin tarkoituksena on kuvata maahanmuuttopolitiikan ja kotoutumisen edistämiseksi jo tehtyä työtä sekä ennakoida tulevien vuosien kehitystä ja tarpeita. Samaan aikaan perussuomalaiset ovat julkaisseet oman maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa aiheuttaen aiheellista keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Julkisessa keskustelussa huomio on kiinnittynyt sitkeästi turvapaikanhakijoihin, maahanmuuttaja on yhtä kuin pakolainen. Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat kuitenkin paljon moninaisempi joukko ja ministeriöiden raporttikin asianmukaisesti korostaa tätä.

Koska erilaiset keksityt tarinat leviävät helposti ja alkavat elämään omaa elämäänsä, listaan tässä lyhyesti harvemmin esitettyjä faktoja Suomeen kohdistuvasta maahanmuutosta:

• Maahanmuuttajien määrä suhteessa väkilukuun on Suomessa läntisen Euroopan alhaisin (Lähde). Ainoastaan reilu 5 prosenttia Suomessa asuvista on syntynyt ulkomailla. Ruotsissa vastaava luku on 14,9 prosenttia, Norjassa 11,1 ja Tanskassakin 8,6 prosenttia. (Lähde)

• Suomeen muutetaan pääasiassa opiskelun, työnteon ja perhesiteiden takia (Lähde). Vuonna 2014 ensimmäisen oleskeluluvan saaneista 5 prosenttia oli kiintiöpakolaisia ja 6,6 prosenttia kansanvälistä suojelua saaneita (Lähde).*

• Kaksi kolmesta Suomeen muuttavasta ulkomaalaisesta on EU-maiden kansalaisia (Lähde).

• Yksittäisistä maista Suomeen muuttaa eniten ihmisiä Virosta (n. 20 % kaikista ulkomaan kansalaisista Suomessa) ja Venäjältä (n. 15 % kaikista ulkomaan kansalaisista Suomessa) (Lähde).

• Suomeen tulee ainoastaan 0,7 prosenttia EU:n turvapaikanhakijoista (Lähde).

• Maahanmuuttajat eivät ole vain kuluerä. Kokonaisuutena laskettuna maahanmuuttajat kasvattavat julkisen sektorin tuloja (Lähde). Maahanmuuttajat myös perustavat kantaväestöä suhteellisesti enemmän yrityksiä (Lähde).

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter