Makedonia: Now it’s time to push

· Samuli Sinisalo

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

”Now it’s time to push” totesi Makedonian ulkoministeri Nikola Dimitrov, kun tapasimme hänet hänen vieraillessa Helsingissä 17.8.2017. Dimitrov vieraili kaikissa Pohjoismaissa heti ministeriuransa alkutaipaleella, sillä hän piti tärkeänä, että Makedonian hauras ja epävakaa demokratia on mahdollisimman vahvassa yhteydessä Pohjoismaiden vakaisiin ja vahvoihin demokratioihin.

 

Tapaamisessa esittelimme Dimitroville hankettamme yleisesti ja ojensimme hänelle myös hankkeessamme perustetut Monikulttuurisen nuorisofoorumin jäsenten kirjoittaman politiikkapaperin, joka käsittelee nuorten maastamuuttoa. Aihe oli ministerin mielestä äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen.

 

Kuten hankettamme seuraavat tietävät, Makedoniaa on viimeisen vuosikymmenen hallinnut kansallisoikeistolainen VMRO DPMNE –puolue, jonka itsevaltaiseksi kääntynyt kausi päättyi salakuunteluskandaalista virinneisiin mielenosoituksiin ja ennenaikaisiin vaaleihin. Vaalit järjestettiin jo joulukuussa 2016, mutta valta saatiin vaihdettua vasta alkukesästä 2017 ja matkan varrelle mahtui sekä uudelleenäänestyksiä, että väkivaltaisten mielenosoittajien tunkeutuminen Makedonian parlamenttiin.

 

Näiden monimutkaisten vaiheiden jälkeen Makedoniaan on saatu demokraattisesti valittu enemmistöhallitus, joka on kesästä huolimatta pistänyt toimeksi. Ulkoministeri Dimitrov on ehtinyt vierailla jo ainakin Kreikassa, Bulgariassa, Brysselissä ja nyt Pohjoismaissa.

 

Kreikassa Dimitrov haki ratkaisua maiden välillä kytevään nimikiistaan. Kreikka pitää omaa Makedonian maakuntaansa ainoana oikeana sen nimisenä alueena, ja on jopa veto-oikeudellaan estänyt Makedonian liittymisen Natoon vuonna 2008. Käytännössä nimikiista on myös blokannut neuvottelut EU-jäsenyydestä. Dimitrov oli todennut Kreikan mediassa, että lopulta on Kreikan kansasta kiinni, haluavatko he naapurikseen korruptoituneen ja sulkeutuneen takapajulan vai modernin, vakaan ja länteen integroituneen valtion. Jotta jälkimmäiseen päästäisiin, on nimikiistaan löydettävä molempia maita tyydyttävä ratkaisu.

 

Makedonia sai kesän aikana neuvoteltua ja allekirjoitettua ystävyyssopimuksen toisen EU-naapurinsa, Bulgarian, kanssa. Sopimus tähtää maiden yhteistyön tiivistämiseen mm. Makedonian EU- ja Nato-jäsenyysneuvotteluiden suhteen. Maat myös pyrkivät selventämään erilaisia historiakäsityksiään, sekä kunnioittamaan toistensa alueellista koskemattomuutta ja kansallisuuksien vähemmistöjä keskinäisen rajan molemmilla puolilla.

 

Vierailu Brysselissä on myös tärkeä ele, sillä Makedonian tavoitteena on aloittaa jäsenyysneuvottelun mahdollisimman pian. “It’s time to push” on paitsi iskevä slogan strategia jota hallitus toteuttaa erittäin tarmokkaasti. Pitkän jakson jälkeen mahdollisuuksien ikkuna kehitystä ja demokratiaa kohti on avoinna, joten tästä on otettava kaikki mahdollinen hyöty irti – myös kansalaisjärjestötasolla.

 

-Samuli Sinisalo

Samuli Sinisalo on kehitystalouden maisteri, joka vastaa Sorsa-säätiön ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa” -hankkeesta, joka on vahvistanut Makedonian kansalaisyhteiskuntaa vuodesta 2008 lähtien.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter