Makedoniassa uusi historiallinen hallitus
Toukokuun viimeisenä päivänä Makedoniassa äänestettiin uuden hallituksen luottamuksesta. Luottamus löytyi ja sosialidemokraattisen SDSM –puolueen puheenjohtajasta Zoran Zaevista tuli maan uusi pääministeri. Vaalit järjestettiin joulukuussa ja vihdoin pitkittyneen kriisin jälkeen poliittinen umpisolmu on aukeamassa.
Makedonian uusi hallitus on EU- ja NATO-myönteinen, mutta sen lisäksi se on myös monikulttuurinen ja monietninen. Makedonian itsenäisyyden ajan poliittinen perinne on ollut sellainen, että suurin makedonialaispuolue muodostaa koalition suurimman albanipuolueen kanssa. Tälläkin kerralla SDSM:n lisäksi hallituksessa ovat albanipuolueet DUI ja Alliance for Albanians. Aikaisemman hallituksen muodostivat makedonialaisten VMRO DPMNE ja albanialaisten DUI.
Se, mikä tällä kertaa on erilaista, on että vaikka SDSM on pääsääntöisesti etnisen makedonialainen, vaaleissa heidän listoillaan myös albanialaisia ehdokkaita. Näistä myös yksi tuli valituksi parlamenttiin. Lisäksi puolueen vaaliohjelma oli monikulttuurinen ja vuoropuhelua sekä monietnisyyttä korostava. Hallitusyhteistyöstä kaavaillaankin aitoa yhteistyötä, eikä vanhan tavan mukaisesti sitä, että hallituskumppanit hoitavat vain oman etnisen ryhmänsä asioita.
Huomattavaa tämä on siksi, että kyseessä on Makedonian ja todennäköisesti koko Balkanin (lyhyen) demokraattisen historian ensimmäinen kerta, kun monikulttuurisella ja monietnisellä ohjelmalla vaaleihin mennyt puolue voittaa kansan luottamuksen ja pääsee muodostamaan hallituksen. 1990-luvulta lähtien Balkanin maissa on käytännössä poikkeuksetta kampanjoitu ja äänestetty etnisten jakolinjojen mukaisesti, oman ryhmän vastakkainasettelua muiden kanssa korostaen. Nyt Makedoniassa onnistuttiin rikkomaan tämä kaava.
Vaalitulos ja hallituksen muodostaminen ei tietenkään yksin riitä. Uudella hallituksella on edessään pitkä tie tilanteen parantamiseksi luottamuksen herättämiseksi koko kansan keskuudessa. Työnsarka on pitkä, sillä edellinen hallitus on erikoissyyttäjän tutkittavana korruption vuoksi. Maan talous on heikossa kunnossa, samoin kuin koulutus- ja muu infrastruktuuri. Työttömyys on korkea. Makedoniassa on hieman yli 2 miljoonaa asukasta ja arvioiden mukaan yli 600 000 on muuttanut pois maasta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ja trendi jatkuu. Kreikan kanssa vallitsevan nimikiistan vuoksi Makedonia ei ole päässyt NATOon tai Euroopan Unioniin. Siinä muutamia haasteita, jotka uudella hallituksella on ratkaistavanaan.
Poliittiset ja etniset jakolinjat ovat syvällä ja niistä ei päästä eroon viikossa, eikä yhdessä vaalikaudessa. Mutta nyt on valittava niin sanottu ”high road” ja rakennettava hitaasti ja pitkäjänteisesti aitoon luottamukseen perustuvaa vakaata ja avointa demokraattista yhteiskuntaa, kaikille Makedonian asukkaille. Uuden hallituksen ensimmäisiä symbolisia tekoja oli päätös purkaa edellisen hallituksen pystyttämä aita hallintopalatsin ympäriltä ja palauttaa alue avoimeksi kansalaispuistoksi. Toivottavasti avoimuus ja vuoropuhelu jatkuu tämänkin jälkeen.
Kalevi Sorsa -säätiö on vuodesta 2008 lähtien osaltaan edesauttanut täätä demokratiakehitystä järjestämällä koulutuksia ja toimintaa, joka tukee monikulttuurisuutta ja vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan ja poliittisten toimijoiden välillä Makedoniassa.
-Samuli Sinisalo
Samuli Sinisalo on kehitystalouden maisteri, joka vastaa Sorsa-säätiön ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa” -hankkeesta, joka on vahvistanut Makedonian kansalaisyhteiskuntaa vuodesta 2008 lähtien.