Makedoniassa poliittinen kaaos – väkivaltaa Parlamentissa

· Samuli Sinisalo

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Makedoniassa ei ole saatu hallitusta vaihdettua, vaikka ennenaikaiset vaalit pidettiin jo joulukuun puolivälissä. Ensin neuvottelut pitkittyivät. Lopulta demaripuolue ja SDSM ja sai muodostettua enemmistökoalition albanipuolueiden kanssa.

Enemmistöstä huolimatta, kansallisoikeistolainen presidentti Ivanov ei ole myöntänyt puolueille oikeutta muodostaa hallitusta. Presidentti on samasta VMRO DPMNE -puolueesta kuin edellinen, vaalit hävinnyt pääministeri, Nikola Gruevski. Gruevski ja useat hänen ministerinsä ovat erikoissyttäjän tutkinnan alaisia korruptio- ja salakuuntelusyytteiden vuoksi. He tietävät joutuvansa vankilaan, mikäli luopuvat vallasta.

Siksi uusi parlamentti ei ole saanut oikeutta astua toimeen, vaan yhä 5kk vaalien jälkeen edellisten valtiopäivien puhemies johtaa parlamenttia. Hän on myös VMRO DPMNE -puolueesta.

Tänään uudet valitut kansanedustajat kokoontuivat parlamenttirakennukseen ja pyrkivät aloittamaan valtiopäivät iältään vanhimman edustajan johdolla – kuten läntisissä demokratioissa on tapana. Sitten ohjelmassa olisi ollut parlamentin puhemiehen valinta ja mahdollisesti jopa edetty hallituksen nimeämiseen ja luottamuksen mittaamiseen.

Tämä kuitenkin estyi, kun huligaanit iskivät parlamenttiin ja kävivät vanhan opposition kimpuun.

Poliisi jaVMRO DPMNE:n kansanedustajat katsoivat passivisina vieressä kun SDSM:n kansanedustajia ja puoluejohtajaa pahoinpidellään. SDSM:n puheenjohtaja on yläkuvassa keskellä valkoisessa paidassa.

Tällä hetkellä, yhä viisi demarikansanedustajaa on parlamenttirakennuksessa. He vuotavat verta ja riehuvista huligaaneista heidät erottaa vain heidän omat yksityiset henkivartijansa. Parlamentissa on yhä sosialidemokraattisen SDSM:n puheenjohtaja Zoran Zaev ja hänen lisäkseen Damjan Manchevski, Maksim Dimitriev, Oliver Spasovski ja Zijadin Sela.

Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, mitä tästä seuraa. Mutta tilanne vaikuttaa hyvin vakavalta.

PÄIVITYS (n. klo 23): Kansanedustajat ovat päässeet pois Parlamenttirakennuksesta. Loukkaantuneita on kymmenkunta. Ennen mielenosoittajien iskua he olivat ehtineet valita albanitaustaisenTalat Xhaferin parlamentin puhemieheksi.

EU:n ulko- ja turvallisuusasioiden korkea edustaja Federica Mogherini ja laajentumiskomissaari Johannes Hahn ovat antaneet lausunnon, jossa he tuomitsevat väkivallan, tunnustavat uuden valitun parlamentin puhemiehineen ja ilmaisevat halukkuutensa työskennellä uuden parlamentin kanssa.

KORJAUS (n. klo 0.00): Vaikka poliisia ei aikaisemmissa videokuvissa näkynyt ja silminnäkijäraporteissa mainittu, oli poliisi pyrkinyt estämään mielenosoittajien pääsyn Parlamenttirakennukseen.

Samuli Sinisalo

Samuli Sinisalo vastaa Sorsa-säätiön ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa” -hankkeesta, joka on vahvistanut Makedonian kansalaisyhteiskuntaa vuodesta 2008 lähtien.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter