10.4.2012 Marx Goes Kapakka

Marxismi-leninismi laskettiin 1980–90-lukujen taitteessa poliittisena oppina samaan hautaan Neuvostoliiton kanssa. Vapaa markkinatalous ja globaali kapitalismi näyttäytyivät historian voittajina, joille ei politiikan keinoin sopinut asettaa rajoja.

Parissakymmenessä vuodessa asetelma on jälleen muuttunut. Uusliberalismi, globalisaatio ja kapitalismi ovat tuottaneet kriisejä, joiden analysointiin on etsitty apuja myös Karl Marxin opeista. Ääritapauksissa voi puhua jopa muoti-ilmiöstä, jossa populaarit saarnamiehet vetävät Marxilla täyteen suuria seminaarisaleja – kallista pääsylippua vastaan.

Kalevi Sorsa -säätiön ja Työväen Sivistysliiton järjestämään tilaisuuteen sen sijaan on vapaa pääsy, kun kysytään: Mitä annettavaa Marxilla on 2000-luvun talouden, kansainvälisen kapitalismin ja globalisaation ymmärtämiseen?

Keskustelun alustaa filosofi Tuomas Nevanlinna , joka on laatinut jälkisanat juuri suomeksi ilmestyneeseen Terry Eagletonin teokseen Miksi Marx oli oikeassa (Like) . Professori Risto Alapuro sekä tutkijat Hanna Kuusela ja Jussi Ahokas ovat lupautuneet kommentoimaan, puhetta johtaa Mikko Majander.

Tervetuloa!

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter