Digitalisaatio muuttaa maailmaa – Miten työväenliikkeen pitäisi vastata haasteeseen?

Digitalisaatio ja muut teknologiset innovaatiot muuttavat 2020-luvulla maailmaa nopeammin kuin koskaan ennen. Matti Hirvola arvioi Kalevi Sorsa -säätiön Impulsseja-sarjan julkaisussa, miten pohjoismaisen työväenliikkeen olisi johdettava keskustelua digitalisaatioon sekä työhön ja työelämän murrokseen liittyen.

Digitalisaatio muuttaa maailmaa – miten työväenliikkeen pitäisi vastata haasteeseen -julkaisussa Hirvola esittää muutoksen haltuun ottamiseksi kolme yhteiskunnallista askelmerkkiä, jotka ovat luottamuksen vahvistaminen, osaamisen päivittäminen ja tutkimukseen perustuva navigointi uudistusten tekemisessä. Askelmerkkien pohjalta Hirvola hahmottelee suosituksia pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden uudistamiseksi.

Hirvola toteaa, että valtiovallan ja työmarkkinaosapuolten yhteisen tulevaisuuskuvan rakentaminen on keskeinen väline teknologisen kehityksen hyödyntämisessä.

– Kun yhteisesti sovitaan siitä, mitä teknologian viitoittamalta tulevaisuudelta halutaan tavoitella, päästään keinoistakin yhteisymmärrykseen, Hirvola huomauttaa.

Tulevaisuusnäkymä edellyttää Hirvolan mukaan kulttuurinmuutosta, jossa osaamisen päivittäminen mielletään osaksi jokapäiväistä työtä ja osaaminen palautetaan takaisin politiikan kovaan ytimeen.

– Samalla työmarkkinoiden ja hyvinvointivaltion palveluvalikkoa on päivitettävä tätä kulttuurinmuutosta vastaavalla tavalla. Tarvitsemme digiajan muutosturvan, jonka puitteissa määritellään yhteiskunnan, yksilöiden, yritysten ja järjestöjen vastuut tulevaisuuden kansalaisuuden sekä työn ja opiskelun tukemisessa, Hirvola esittää.

Lue julkaisu tästä (pdf)
Lue Issuussa

FM, VTM Matti Hirvola on toiminut pitkään eri tehtävissä suomalaisessa työväenliikkeessä. Hirvola on työskennellyt myös pääministerin, valtiovarainministerin ja eduskunnan varapuhemiehen erityisavustajana.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter