Mikko Majander

Mikko Majander: Vajoaako Saksa vaihtoehdottomaan demokratiaan

Syyskuun liittopäivävaalien tulos on johtanut Saksan poliittiseen umpikujaan. Tietä eteenpäin etsitään nyt ratkaisulla, joka vaaleissa kärsi murskatappion.

· Mikko Majander

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Saksan mahtavat kansanpuolueet, kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit, kärsivät syyskuun liittopäivävaaleissa yhteensä yli 13 prosentin murskatappion. Vaaliyönä oli selvää, että suuri hallituskoalitio oli tullut tiensä päähän. SPD:n päämajassa Willy Brandt Hausissa päällä mataavan murheen läpäisi hetkellinen riemu, kun Martin Schulz ilmoitti puolueen jäävän oppositioon.

Nyt kaksi kuukautta myöhemmin aamun uutinen kertoo, että Saksassa ryhdytään rakentamaan ”suuren koalition” paluuta, vaikka se ei enää niin suuri olekaan. Ihmettelen, millä sosiaalidemokraatit aikovat sen kenttäväelleen myydä. Viimeksi homma hoidettiin taitavasti jäsenäänestyksellä, kun ensin oli neuvoteltu hyvin sosiaalidemokraattinen hallitusohjelma. Riittäneekö tällä kertaa sekään resepti?

Viimeisimmissä mittauksissa SPD:n kannatus on pudonnut alle 20 prosenttiin (eli se pyörii historiallisesti samoissa lukemissa Suomen SDP:n kanssa!). Arvostusta puolueelle toki voi tuoda ”uhrautuminen” valtakunnan pelastamiseksi, mutta muuttuuko kansanliikepuolue viimeistään nyt osaksi muuttumatonta hallintokoneistoa.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter