Mitä kriiseistä voi oppia? Länsi-Balkanin maiden EU-laajentuminen koronapandemian, Ukrainan sodan ja energiakriisin varjossa
Useat kriisit ovat koetelleet Eurooppaa viime vuosina. Kriisit ovat vaikuttaneet suuresti myös Länsi-Balkaniin – alueeseen, joka pyrkii EU:hun, mutta on jo vuosikymmeniä ollut jumissa odotushuoneessa. Koronapandemian jälkeen, Ukrainan sodan ja nyt energiakriisin varjossa Länsi-Balkan näyttäytyy maailmanpoliittisen valtakamppailun kenttänä, jossa EU:n on pidettävä huoli omista eduistaan.
Kalevi Sorsa -säätiön ja Ajatuspaja Vision järjestämässä tilaisuudessa tarkastellaan sitä, miten kriisit ovat vaikuttaneet Länsi-Balkanin maihin ja erityisesti niiden EU-lähentymiseen. Mitä kriiseistä on opittu? Mikä on ollut EU:n rooli alueen tukemisessa ja mikä voisi olla Suomen rooli tulevaisuudessa?
Näistä ja monista muista kysymyksistä keskustelevat länsibalkanilaiset ja suomalaiset asiantuntijat ja poliitikot Musiikkitalossa tiistaina 24.1. klo 9.00-11.00. Tilaisuudessa käsitellään Kalevi Sorsa -säätiön ja European Network of Political Foundationsin julkaisemaa raporttia Has Covid-19 moved Western Balkan countries closer to or further from the EU?
Paikka: Musiikkitalo, terassilämpiö. Kansalaistori 2G, Helsinki. Tila on esteetön.
Aika: tiistai 24.1. klo 9.00-11.00. Aamiaistarjoilu klo 8.30 lähtien.
Tilaisuuden kieli on englanti.
Ohjelma
9.00 Alkusanat
9.05 Ledjon Shahini, toiminnanjohtaja, Qemal Stafa Foundation Albania: Koronapandemia ja Länsi-Balkanin demokraattinen taantuminen
9.20 Brendan Humphreys, vanhempi tutkija, Aleksanteri Instituutti: Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja alueelliset reaktiot
9.35 Irfan Cengić, kansanedustaja, Bosnia ja Hertsegovinan Federaatio: Energiakriisi ja sen vaikutukset
9.50 Pilvi Torsti, valtiosihteeri: EU:n rooli ja tuki
10.10 Pekka Haavisto, ulkoministeri: Suomen rooli EU jäsenmaana
10.25 Keskustelu
10.55 Loppusanat
Tapahtuman moderoi Jelena Simić Kalevi Sorsa -säätiöstä.
Tilaisuus on ilmainen ja kaikille avoin. Ilmoittautuminen 21.1. mennessä lomakkeella. Etäyhteyslinkki lähetetään tapahtumaan ilmoittautuneille.
Tilaisuus järjestetään European Network of Political Foundationsin tuella. ENoP toimii kattojärjestönä ja tietokeskuksena demokratiaan ja kehitysyhteistyöhön liittyvissä aiheissa. Se tarjoaa jäsenilleen foorumin osallistua koordinoituun vuoropuheluun EU:n toimielinten, kansalaisjärjestöjen ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa.
Lämpimästi tervetuloa!