Tuuli Orasmaa ja Minea Koskinen

Miten vihreä siirtymä tehdään reilusti?

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti huhtikuussa keskustelutilaisuuden oikeudenmukaisesta siirtymästä Rosebud-kirjakaupassa. Ympäristötoimittaja Ismo Tuormaa haastatteli Minea Koskista, Tuuli Orasmaata ja Anna Rajavuorta reilun siirtymän mahdollisuuksista ja epätasa-arvoisuuksista.

Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan siirtymistä kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää taloutta ja yhteiskuntaa. 

Muutoksen tulisi tapahtua oikeudenmukaisesti eli tavalla, joka ottaa huomioon kaikkien ihmisten tarpeet ja oikeudet. Erityisesti tulisi huomioida heidät, jotka ovat haavoittuvassa asemassa tai riippuvaisia ympäristölle haitallisista talouden aloista. 

Ympäristö- ja ilmastotoimia tuleekin suunnitella ja toteuttaa siten, että ne eivät syvennä sosiaalista tai taloudellista eriarvoisuutta, vaan vähentävät niitä. 

Mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi turvetuottajien, maanviljelijöiden tai kaikkien omaa liikkumistaan ja sen päästöjä miettivien kohdalla? Sitä käsiteltiin Kalevi Sorsa -säätiön tilaisuudessa huhtikuussa.

Keskustelijat:

Minea Koskinen on kirjailija ja toimittaja. Hän on kirjoittanut tietokirjan Likainen työ – Ilmastopolitiikan voittajat ja häviäjät (Like, 2023) yhdessä toimittaja Karoliina Paanasen ja valokuvaaja Miikka Pirisen kanssa. 

Tuuli Orasmaa työskentelee maa- ja metsätalousministeriössä erityisasiantuntijana ja on kirjoittanut kirjan Maaseudun tulevaisuus (Vastapaino, 2023), jossa hän käsittelee ilmastonmuutosta ja ympäristöpolitiikkaa ruoantuottajien näkökulmasta. 

Anna Rajavuori työskentelee Kalevi Sorsa -säätiössä eriarvoisuuden vähentämisen asiantuntijana ja on perehtynyt siihen, miten siirtymä fossiilittomaan liikenteeseen voitaisiin toteuttaa oikeudenmukaisesti. 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter