Nuoret aktiivit tavoittelevat monikulttuurista demokratiaa Makedoniassa

Makedoniassa käynnistyi viime viikonloppuna uusien monikulttuurisuuskouluttajien koulutussarja osana projektia ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa – Dialogi ja yhteistyö”. Projekti toteutetaan Kalevi Sorsa -säätiön, Friedrich Ebert -säätiön ja Progres Institute for Social Democracy yhteistyönä.

Uusien kouluttajien ensimmäinen koulutusviikonloppu keräsi 12 nuorta aktiivia Makedonian poliittisista puolueista ja kansalaisjärjestöistä.  Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa toimijoiden kapasiteettiä edistää monikulttuurista demokratiaa ja tukea vuoropuhelua etnisten ryhmien välillä erityisesti kansalaisyhteiskunnassa.

Demokraattinen kulttuuri ja demokraattisten käytäntöjen tuntemus on Makedoniassa heikkoa, mikä taas on yhteydessä valmiuksiin toimia monikulttuurisessa ympäristössä ja tehdä yhteistyötä yli etnisten rajojen. Makedoniassa tarvitaan suvaitsevia nuoria aktiiveja, jotka sitoutuvat demokraattisiin käytäntöihin.

Viikonlopun koulutus todisti myös toisenlaisen dialogin syntymistä, kun aktivistit eri järjestöistä vaihtoivat näkemyksiä kansalaisaktivismista. Perinteisesti Makedoniassa kuten muuallakin Länsi-Balkanilla kansalaisjärjestöjen ja poliittisten puolueiden toimijoiden välillä vallitsee molemminpuolinen epäluottamus.

Uusien kouluttajien myötä monikulttuurisuustoiminta, mutta myös perinteinen kansalaisaktivismi lisääntyvät Makedoniassa. Hanke edistää uusien kouluttajien omaehtoista toimintaa tukemalla uusien kouluttajien omia monikulttuurisuusprojekteja, joita he voivat perustaa koulutussarjan päätyttyä.

Kouluttajien koulutussarja koostuu neljästä koulutusviikonlopusta sekä loppukokeesta.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter