Oikeudenmukainen siirtymä Suomessa 2025 -tutkimus: ilman aktiivisia toimia siirtymästä uhkaa tulla epäreilu

Kalevi Sorsa -säätiön julkaisema Oikeudenmukainen siirtymä Suomessa 2025 -tutkimusraportissa analysoidaan Suomen matkaa kohti kestävästi oikeudenmukaista, ympäristöystävällistä yhteiskuntaa. Teos koostuu kymmenestä luvusta, joiden kirjoittajina ovat eri alojen tutkijat ja asiantuntijat.

Meneillään oleva, etenkin energia- ja liikennesektoreilla jopa yllättävän nopeasti etenevä siirtymä ekologisesti kestävään yhteiskuntaan on Suomen etu ja voi lisätä kaikkien ihmisten vapauksia ja yhdenvertaisuutta. Ilman aktiivisia toimenpiteitä talouden ja yhteiskunnan rakennemuutos kuitenkin jakaa suomalaiset entistä vahvemmin voittajiin ja häviäjiin. Erityisesti metsäsektorista riippuvaisten haja-asutusalueiden taantumisen ehkäiseminen vaatii päättäväistä politiikkaa.  

Siirtymästä saadaan reilu vain, jos sen vaikutukset eri ryhmiin tunnistetaan, kaikki tahot otetaan mukaan päätöksentekoon ja hyötyjä tasataan haittojen kompensoimiseksi. 

Kirjassa kiinnitetään erityistä huomiota siirtymän vaikutuksiin suurten kaupunkien ulkopuolella. Asiantuntijat käsittelevät sähkön hintaa ja energiademokratiaa, liikenteen sähköistymisen haasteita haja-asutusalueilla, maataloutta taloudellisten paineiden ja muutosvaatimusten ristiaallokossa, sekä metsäsektorin alueellisia näkymiä. 

Muita aiheita ovat merenkulun tulevaisuus, pienydinvoiman vaikutukset, vallan reilun jaon välttämättömyys, ja kuinka siirtymästä saataisiin turvallisempi sosiaaliturvaa kehittämällä – poliittisen ilmapiirin haasteista huolimatta. 

Yleistajuinen kirja esittää konkreettisia toimia, joilla päättäjät voivat tehdä siirtymästä reilun kaikille. 

Raportin on toimittanut Kalevi Sorsa -säätiön oikeudenmukaisen kestävän siirtymän asiantuntija Janne M. Korhonen ja sen on kustantanut säätiö kanssa Into Kustannus. Raportti on saatavissa painettuna, e-kirjana, ja ilmaisena PDF-versiona säätiön verkkosivuilla. Alla olevista linkeistä voi ladata myös PDF-versiot erillisistä luvuista. 

Oikeudenmukainen siirtymä Suomessa 2025 on ensimmäinen osa jatkossa kahden vuoden välein ilmestyvästä tutkimusraporttien sarjasta. Sarjan seuraava osa julkaistaan syksyllä 2027. 

Raportin sisältö ja kirjoittajat 

Linkkiä klikkaamalla voi ladata yksittäisen luvun PDF-tiedostona. 

1. Johdanto (Janne M. Korhonen) 

2. Miksi oikeudenmukainen siirtymä vaatii vallan reilua jakoa? (Janne M. Korhonen) 

3. Sosiaaliturva oikeudenmukaisen siirtymän tukena – mahdollisuuksia ja kompastuskiviä (Paula Saikkonen ja Johanna Peltoniemi) 

4. Oikeudenmukainen siirtymä metsäalalla (Sampo Pihlainen ja Santtu Karhinen) 

5. Oikeuden­mukaisuus suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksessa (Antti Puupponen, Ari Paloviita ja Suvi Huttunen) 

6. ”Jos on jo ottanut osumaa, silloin tarvisi enemmän tsemppiä” – Oikeudenmukainen siirtymä maatalousyrittäjien näkökulmasta (Tuuli Orasmaa) 

7. Liikenteen sähköistymisen alueellinen reiluus (Eva Heiskanen, Ilona Kousa, Kaisa Matschoss ja Taru Pyrhönen) 

8. Meriliikenteen siirtymän haasteet ja mahdollisuudet (Mikko Heikkilä) 

9. Oikeuden­mukaisuus ja kansalaisten osallisuus energiamurroksessa (Jenny Rinkinen, Kaisa Matschoss ja Senja Laakso) 

10. Sähkömarkkinoiden läpinäkyvyys lisäisi energiamurroksen oikeudenmukaisuuden kokemusta (Pertti Järventausta, Juha Koskela, Kimmo Lummi, Mikael Collan, Suvisanna Correia ja Ilkka Ratinen) 

11. Pienydinvoima oikeudenmukaisessa energiasiirtymässä (Anni Vainio ja Matti Kojo) 

Raportin kuvien data on ladattavissa Excel-muodossa täältä. 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter