Onko strategioista tullut tragedioita? Lapsiperheet ja lapset kuntien strategiatyössä -raportin julkistustilaisuus

Aika: torstai 1.11.2018 klo 12.00–14.45

Paikka: Kuntatalo (Graniitti-tila), Toinen Linja 14, Helsinki

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on unohtunut kuntien lapsiperhestrategiatyöstä ja valtion toiminta viimeisen neljän vuosikymmenen aikana on lähinnä keskeyttänyt ja hämmentänyt kunnissa kulloinkin käynnissä ollutta, lasten ja nuorten parhaaksi tehtyä strategiatyötä. Näin väittävät dosentti Matti Rimpelä, strategiajohtaja Markku Rimpelä ja strategiapäällikkö Juuso Heinisuo tuoreessa raportissaan ”Onko strategioista tullut tragedioita? Lapsiperheet ja lapset kuntien strategiatyössä” (Kalevi Sorsa -säätiö).

Tervetuloa raportin julkaisutilaisuuteen Kuntatalon Graniitti-tilaan (Toinen Linja 14, Helsinki) torstaina 1.11. klo 12.30–14.45. Tilaisuuden avaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Raporttia kommentoivat Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi ja Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen. Osallistujille tarjotaan kevyt lounas ennen tilaisuuden alkua klo 12.00.

Raportissa analysoidaan Suomessa tehtyä lapsiperhestrategiatyötä, keskittyen erityisesti kolmeen esimerkkikuntaan Hämeenlinnaan, Pieksämäkeen ja Tampereeseen. Raportin kirjoittajien keräämä aineisto osoittaa, että strategiatyö on kunnissa ollut epäjohdonmukaista eikä tavoitteiden toteutumista ole juurikaan seurattu.

– Erityislakeihin perustuvat strategisen suunnittelun velvoitteet pitäisi purkaa ja luottaa kuntien itsehallintoon nykyistä enemmän. Kuntia ei kuitenkaan saa jättää yksin vaan valtion pitää tukea niitä vahvalla tutkimuksella, koulutuksella ja kokeiluilla, kirjoittajat sanovat.

Valtion tuki kunnille on erityisen tärkeää, kun sote-uudistuksen myötä suuri osa kuntien ammattihenkilöstöstä siirtyy maakuntien palvelukseen. Kunnille jää kuitenkin ensisijainen vastuu asukkaiden ja siten myös lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämisestä.

Tilaisuus on maksuton, mutta tarjoilujen mitoittamista varten toivomme ilmoittautumisia 25.10. mennessä osoitteeseen info@sorsafoundation.fi tai ilmoittautumislinkin kautta.

Tilaisuuden ohjelma

12:00 Kahvitarjoilu
12:30 Tilaisuuden avaus: Kaisa Penny, Kalevi Sorsa -säätiö
12:35 Miksi lapsiperheitä pitää tukea? Tuomas Kurttila, lapsiasiavaltuutettu
12:45 Raportin esittely: Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo
13:30 Kommenttipuheenvuoro: Johanna Loukaskorpi (Tampereen kaupunki)
13:40 Kommenttipuheenvuoro: Jenni Airaksinen (Kuntaliitto)
13:50 Keskustelu, kysymykset ja kommentit
14:30 Yhteenveto – Matti Rimpelä ja Markku Rimpelä
14:45 Tilaisuus päättyy

Kirjoittajista:

Matti Rimpelä toimi THL:n tutkimusprofessorina 1995–2009. Hän on kirjoittanut luvun kansallisesta lapsipolitiikasta lapsiasiamiehen kertomukseen eduskunnalle (2018).

Markku Rimpelä toimi Hämeenlinnan lasten ja nuorten palvelujen tilaajajohtajana 2009–2017 ja strategiajohtajana 2017 alkaen. Hän on kansallisen lapsistrategiatyön ohjausryhmässä.

Juuso Heinisuo työskentelee strategiapäällikkönä Hämeenlinnan kaupungilla.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter