Pelastetaan puolueet

· Merja Jutila Roon

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

EVA:n julkaisema Pelastakaa puolueet! –pamfletti on hämmentävää luettavaa. Julkaisu kärsii liioittelusta, perusteettomista väitteistä ja se on täynnä ristiriitoja. Se on kuitenkin ansiokkaasti tuonut esiin sen, että yhteiskunnan rakenteet ja kansalaisten osallistumispreferenssit eivät kohtaa.

Omaan kokemukseen perustuva tulevaisuuden visiointi on entisiltä puoluesihteereiltä toivottavaa. On kuitenkin todella vaikea kuvitella, että johtajattomat puolueet ilman ”ideologista ankkuria”, puolueiden määrän kasvu ja vaihtelevuus, jatkuvat vaalit ja niissä oloissa rullaavat hallitusohjelmat eivät saisi maata kaaokseen. On vaikea nähdä, miten politiikan vaikuttavuus ja kansalaisten luottamus järjestelmään voisivat kasvaa, kun politiikasta tulisi entistä heittelehtivämpää.

Pamfletti on kuitenkin tervetullut avaus keskusteluun puolueiden tarpeesta uudistua. Kirjoittajat ovat oikeassa siinä, että ihmiset haluavat osallistua nopeammin ja suoremmin. Ehdottaisin, että jatkotoimenpiteenä etsittäisiin keinoja keventää nykypuolueiden rakenteita, nopeuttaa päätöksentekoa ja lisätä suoria jäsenäänestyksiä. Siten useammat kansalaiset saattaisivat kokea, että puolueiden kautta voi vaikuttaa.

Kolumni julkaistu Demokraatissa 17.6.2016

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter