Pilvi Torsti

Pilvi Torsti: ”Puolue on paras ja pahin”

· Samuli Sinisalo

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Tänään 21.6. julkaistaan SDP:n Helsingin piirin puheenjohtajan VTT Pilvi Torstin Vaalikirja – Mitä on olla ehdokas (Kalevi Sorsa -säätiö). Julkaisutilaisuus järjestetään Cafe Pirittassa (Eläintarhantie 12) klo 16.00 eteenpäin. Tervetuloa!

 

Vaalikirja johdattaa vaalikampanjoinnin raakaan arkeen julkisivujen takana. Poliittisessa kirjallisuudessa se on poikkeuksellinen, laajaa kannatusta keränneen mutta varakansanedustajaksi jääneen aktiivitoimijan analyysi, kuvaus ja samalla testamentti.

Poliittinen päätöksenteko on joukkuelaji, jossa yksinäinen ratsastaja harvoin menestyy. Suomen vaalijärjestelmä korostaa kuitenkin henkilöä, jonka kovimpia kilpailijoita ovat usein samankaltaisen profiilin ehdokkaat omassa puolueessa. Paitsi äänistä, he kamppailevat keskenään myös niukoista resursseista, vaikutusvaltaisista tukijoista – ja rahasta.

”Vaalihuumassa ja ehdokaskuplassa rahan merkitys ja oma suhde rahaan hämärtyy”, Torsti kuvaa ja pohtii kampanjoinnin kilpavarusteluun rahoituskattoa. Hän asettuu kannattamaan myös listavaalia. Siinä on omat ongelmansa, mutta puolueiden korostuva rooli saattaisi vahvistaa demokratiaa.

Vaalikirja on täynnä tunnetta yhdistettynä tiukkaan analyysiin. Torstin mukaan vaalit ovat ”yllättävän paljon kollegiaalinen ponnistus, joka yhdistää kaikkia ehdokkaina olleita vähän samaan tapaan kuin sama urheiluharrastus”. Oman kampanjansa ohella hän ammentaa runsaasti esimerkkejä myös kilpasiskojen ja -veljien piiristä.

Kaikesta suunnitelmallisuudesta huolimatta menestys voi sittenkin olla sattumista kiinni. Ehdokas jää vaalien alla mediassa mainitsematta potentiaalisena läpimenijänä. Puolueen yleisimago vie ratkaisevalla hetkellä valitsijoita toiseen suuntaan kuin ehdokkaan oma profiili.

Pilvi Torsti on armoton niin omia kuin vieraita kohtaan eikä anna kovin korkeaa arvosanaa millekään puolueelle. Osaavimmat ja lahjakkaimmat ihmiset hän on kohdannut politiikan ulkopuolella. Kuva suomalaisen politiikan tilasta on karu:

”Puuttuu johtajuus, näkymä tulevaisuudesta, innostus, lujuus, suunnan näyttäminen ja ennen kaikkea asioiden maaliin saaminen. Poliittinen taktikointi ja alueiden paine ottaa jatkuvasti niskalenkin yhteiskunnan kokonaisedun etsimisestä parhaan tiedon ja asiantuntemuksen valossa.”

Silti Torsti rohkaisee lähtemään ehdokkaaksi mukaan ratkaisemaan aikamme isoja kysymyksiä. ”Koska politiikkaa tarvitaan. Koska politiikan täytyy edelleen pelastaa maailma.”

 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter