Podcast: Digitalisaation yhteiskunnalliset vaikutukset
Digitaaliteknologiaa voi kuvata hiljaiseksi tsunamiksi, jonka vaikutukset näkyvät kaikilla elämän osa-alueilla. Millainen valta digijäteillä oikein on? Olemmeko me olleet ajoissa puolustamassa demokratiaa ja hyvinvointivaltiota? Mitä meidän pitäisi tehdä, jotta digitaaliteknologia saadaan palvelemaan ihmisiä ja kestävää kehitystä?
Digitaaliteknologia lävistää elämämme kaikki ulottuvuudet ja vaikuttaa yhteiskuntiimme hyvin perustavalla tavalla. Suurimmat digijätit kuten Amazon, Facebook ja Google eivät ole olleet arkipäiväämme vielä kauankaan, mutta niillä on jo ylivoimainen rooli – ja valta. Olemme tottuneet suhtautumaan digitaaliteknologiaan sen nimen mukaisesti juuri teknologisena kysymyksenä, ja vähemmälle huomiolle ovat jääneet sen moniulotteiset yhteiskunnalliset vaikutukset. Niistä podcastissa ovat keskustelemassa Justin Nogarede (Digital Policy Adviser, FEPS) ja Jan-Erik Støstad (pääsihteeri, SAMAK), jotka ovat yhdessä kirjoittaneet raportin Edistyksellinen näkökulma digitaaliteknologiaan – Luodaan Euroopan digitaalinen tulevaisuus itse. Lopuksi aihetta kommentoi Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (sd). Haastattelijana Kalevi Sorsa -säätiön hankevastaava Maija Mattila. Podcast on englanninkielinen. Kesto 60 min.
Justin Nogarede vastaa digitaalipolitiikasta Foundation for European Progressive Studies -ajatuspajassa Brysselissä. Hän on aiemmin työskennellyt Euroopan komissiossa digitaalisten yhtenäismarkkinoiden kysymysten parissa. Hän on valmistunut maisteriksi Amsterdamin yliopistosta pääaineenaan eurooppalainen kilpailuoikeus ja sääntely (European Competition Law and Regulation).
Jan-Erik Støstad on sosiaalidemokraattisten puolueiden ja ammattiliittojen keskusjärjestöjen pohjoismaisen yhteistyökomitean SAMAK:in pääsihteeri. Hän on aiemmin työskennellyt Jens Stoltenbergin hallituksen valtiosihteerinä Norjan työministeriössä vuosina 2005–2012. Hän on koulutukseltaan ekonomisti.
Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on Euroopan parlamentin ja sen ITRE-valiokunnan (teollisuus, tutkimus ja energia) jäsen. Hän vastaa parlamentin mietinnöstä koskien EU:n datastrategiaa ja on myös EU:n edustaja Maailman kauppajärjestön WTO:n e-commerce-prosessissa. Hän on koulutukseltaan insinööri (AMK).