Kaksi henkilöä lajittelee roskia liukuhihnalla jätteenkäsittelylaitoksessa.

Podcast: Keskustelua kiertotaloudesta: Mitä on kiertotalous?

Uuden keskustelusarjamme ensimmäisessä jaksossa Riku Luostarin vieraana on Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Topi Turunen, joka on tutkinut kiertotalouden lainsäädäntöä.

Kiertotalous on taloudellinen malli, jossa pyritään hyödykkeiden mahdollisimman tehokkaaseen uudelleenhyödyntämiseen sen sijaan, että ne päätyisivät jätteeksi.

Vaikka ympäristötietoisuus on kasvussa, toimet ovat toistaiseksi olleet riittämättömiä. Kiertotalous tarjoaa uusia taloudellisia mahdollisuuksia ja vihreitä työpaikkoja, mutta kyse on ennen kaikkea ekologisesta pakosta: maapallon resurssit eivät tule kestämään nykyisen kaltaista kulutusta, kasvavista ympäristöongelmista puhumattakaan.

Topi Turusen mukaan Euroopan Unionissa on otettu kunnianhimoisia tavoitteita kiertotalouden suhteen. Vuoteen 2050 mennessä koko Euroopan unionin tarkoitus on olla ”kiertotalous”.

Kestävätkö unionin rakenteet, vai kilpailevatko Euroopan maat toisensa jätekuilun pohjalle? Ja onko kiertotalous edes mahdollista kapitalismin sisällä?

Keskustelu kytkeytyy Kalevi Sorsa -säätiön vuonna 2022 julkaisemaan tietokirjaan Kiertotalous ja vihreät työpaikat EU:ssa ja sen ulkopuolella, joka on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja aiheesta. Kirjan voi ladata PDF-tiedostona verkkosivultamme.

Kuva: Wikimedia Commons

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter