Podcast-sarja: Eriarvoisuuden tila

Kuinka yhdenvertainen maa Suomi on? Onko harjoitettu politiikka lisännyt vai vähentänyt tasa-arvoa? Millaisia päätöksiä pitäisi tehdä, jotta eriarvoisuus vähenisi? Näihin kysymyksiin pureudutaan Eriarvoisuuden tila -podcast-sarjassa.

Jakso 1: Eriarvoisuuden periytyminen (julkaistu 22.1.2021)

Vieraana Turun yliopiston sosiologian professori, INVEST-lippulaivahankkeen johtaja Jani Erola. Keskustelemme siitä, millaista ylisukupolvinen eriarvoisuus Suomessa on, millainen yhteiskunta edistää sosiaalista liikkuvuutta ja millä keinoin eriarvoisuuden periytymistä on mahdollista ehkäistä.

Kuuntele jakso Soundcloudissa.

Jakso 2: Eriarvoisuus koulutuksessa (julkaistu 29.1.2021)

Jaksossa keskustellaan valtaväestöön kuuluvien ja maahanmuuttotaustaisten nuorten koulutuspolkujen eriytymisestä ja siitä, miten eriytymistä voisi ehkäistä. Vieraina Turun yliopiston sosiologian apulaisprofessori, akatemiatutkija Elina Kilpi-Jakonen ja Fenix Helsingin toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed.

Kuuntele jakso Soundcloudissa.

Jakso 3: Terveyserot (julkaistu 5.2.2021)

Jaksossa keskustellaan sosioekonomisista terveyseroista. Mitä ne ovat ja mitkä tekijät niihin vaikuttavat? Millaiset terveyserot ovat Suomessa verrattuna muihin Euroopan maihin? Mitkä ovat tehokkaita keinoja terveyserojen kaventamiseksi? Vieraana Turun yliopiston tutkijatohtori Katri Aaltonen.

Kuuntele jakso Soundcloudissa.

Jakso 4: Painosyrjintä (julkaistu 12.2.2021)

Painosyrjintä on harvemmin tunnistettu syrjinnän muoto. Jaksossa Jyväskylän yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Hannele Harjunen tarkastelee ihmisen painon yhteiskunnallista ulottuvuutta. Miten paino ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus liittyvät toisiinsa?

Kuuntele jakso Soundcloudissa.

Jakso 5: Taloudellinen eriarvoisuus (julkaistu 19.2.2021)

Vieraana Tampereen yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Tuomala. Aiheina tulo- ja varallisuuserojen mittaaminen, taloudellisen eriarvoisuuden syntyminen ja vähentäminen, paikallinen sopiminen ja talouden tehokkuus, kestävän talouden mahdollisuudet, verotus sekä työllisyys.

Kuuntele jakso Soundcloudissa.

Sarja on osa eriarvoisuuden vähentämisen hanketta, ja se liittyy elokuussa 2020 julkaistuun Eriarvoisuuden tila Suomessa 2020 -kirjaan. Podcast-sarjan toimittajana on hankevastaava Maija Mattila.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter