Poliittinen kriisi Makedoniassa: Oppositiossa olevat demarit jättivät parlamentin

Makedonian poliittinen kriisi kärjistyi jouluaattona, kun sosialidemokraattien johtaman opposition kansanedustajat ja toimittajat heitettiin väkivalloin ulos parlamentista budjettiäänestyksen ajaksi. Hetki myöhemmin hallituspuolueet hyväksyivät budjetin.

Samaan aikaan opposition kannattajat protestoivat kaduilla hallituksen suunnitelmia lainata lisää rahaa vuoden 2013 budjettiin. Poliisi oli kaduilla estämässä yhteenottoa, kun myös hallitus lähetti omat kannattajansa osoittamaan mieltään oppositiota vastaan.

Sosialidemokraattien puheenjohtajan Branko Crvenkovskin mukaan Makedonia on kenties ainoa maa maailmassa, jossa hallitus syyttää oppositiota yhteiskunnan negatiivisesta kehityksestä ja organisoi ”yleisiä mielenosoituksia” opposition päämajan edessä.

Jouluaaton välikohtauksissa loukkaantui 18 henkilöä, joista kolme oli opposition kansanedustajia.

Vastalauseena demokratian loukkauksille oppositio on jättänyt parlamentin, ja Crvenkovski on kehottanut kansalaistottelemattomuuteen pääministeri Nikola Gruevskin hallitusta ja hänen oikeisto-nationalistista VMRO-DPMNE puoluetta vastaan.
Pääministeri Gruevski on puolestaan vaatinut oppositiota lopettamaan ihmisten manipuloimisen ja epävarmuuden luomisen.

Valtion velkaantuminen kiihtyy

Tilanne kärjistyi, kun hallitus halusi hyväksyä budjetin läpikäymättä budjettiin annettuja muutosesityksiä maan lakien ja parlamentaaristen menettelytapojen edellyttämällä tavalla.

Oppositio vastusti hallituksen suunnitelmia ottaa Maailmanpankilta lisälainaa 200-300 miljoonaa euroa, ja esitti säästöjä budjettimenoihin, jotka kohdistuivat tuottamattomiin projekteihin.

Opposition mukaan hallitus on viime vuosina syytänyt jopa yli 350 miljoonaa Skopje 2014 -projektiin sekä rahoittanut kalliita hallituksen mainoskampanjoita.

Skopje 2014 -projektissa rakennetaan hallintorakennuksia ja patsaita antiikin tyyliin maan pääkaupunkiin Skopjeen.  Makedonialaisen identiteetin rakentamiseen keskittyvä projekti on tuomittu monoetniseksi, ja siihen käytettyjä summia pidetty järjettöminä maan heikossa taloudellisessa tilanteessa.

Viime vuosina valtion velkaa on kasvattanut klientelismiin perustuvan järjestelmän ylläpito. Julkisen hallinnon työpaikan ehtona on valtapuolueen jäsenkirja, ja samalla työntekijä sitoutuu tukemaan puolueetta. Taloudellisen tilanteen heikentyessä resurssit järjestelmän ylläpitämiseksi uhkaavat loppua.

Demokratia vaarassa

EU on esittänyt huolensa poliittisten ryhmien välisistä yhteenotoista, ja vaatinut osapuolia pidättäytymään väkivallasta sekä noudattamaan lakeja. Makedonia sai EU:n hakijamaan statuksen vuonna 2005.

Oppositio syyttää hallitusta diktatuurisesta järjestelmästä, joka ei kunnioita demokraattisia käytäntöjä. Hallitus kontrolloi mediaa ja käyttää voimaa toisinajattelijoita kohtaan. Poliittinen vaikutusvalta ulottuu jopa oikeuslaitokseen.

Viime viikolla sosialidemokraatit vaativat ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämistä maaliskuussa yhdessä kuntavaalien kanssa, mutta asettivat ehtoja osallistumiselleen.
Keskeisenä vaatimuksena sosialidemokraatit esittivät kolmen ministerin, oikeus, talous- ja poliisiministerin korvaamista opposition hyväksymillä nimillä sekä yleisradion johtajan vaihtamista puolueettoman tiedonvälityksen turvaamiseksi.

Oppositio vaati myös lisää kansainvälistä valvontaa vaaliluetteloiden tarkastamiseen.  Vaalitarkkailijat ovat epäilleet listoilla olevan kuvitteellisia ja kuolleita henkilöitä.

Mikäli hallitus ei suostu ehtoihin, oppositio boikotoi maaliskuussa pidettäviä kuntavaaleja. Hallituspuolueet kuitenkin ilmoittivat maanantaina, ettei ennenaikaisia vaaleja tule.

(Julkaistu Demokraatissa 15.1.2013)

Kalevi Sorsa -säätiö on käynnistänyt vuoden alusta hankkeen ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa – vuorovaikutus ja yhteistyö” yhteistyössä makedonialaisen Progres Institute for Social Democracyn ja Friedrich Ebert -Säätiön Skopjen toimiston kanssa.

Lue myös Challenges of multiethnic states prevail in the Western Balkan

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter