Progressiiviset parlamentaarikot ja mepit kehottavat EU:n johtajia ryhtymään päättäväisiin toimiin Länsi-Balkanin suhteen

Osana säätiön kansainvälistä toimintaa ja demokratiatyötä Länsi-Balkanilla olemme yhdessä muiden eurooppalaisten ajatuspajojen kanssa olleet mukana perustamassa Friends of Western Balkans -verkostoa. Julkaisemme verkoston Sarajevon tapaamista seuranneen julkilausuman suomennettuna.

Kirjoittaja Jelena Simic Jelena Simic

17. ja 18. kesäkuuta eurooppalaisista sosialidemokraattisista parlamentaarikoista ja mepeistä koostuva vastikään perustettu Länsi-Balkanin Ystävät (Friends of Western Balkans) -verkosto kokoontui ensimmäistä kertaa Sarajevossa. Verkoston jäsenet sitoutuivat yhdistämään voimansa edistääkseen EU:n laajentumista Länsi-Balkanille, olemaan tekemisissä samanmielisten tahojen kanssa kaikkialla alueella, ja vahvistamaan keskinäistä ymmärrystä ja ystävyyttä.

Juuri ennen tulevaa Eurooppa-neuvoston huippukokousta, jossa päätetään Ukrainan, Moldovan ja Georgian ehdokasasemasta, Länsi-Balkanin Ystävät kehottavat Euroopan valtioiden- ja hallitusten johtajia ryhtymään määrätietoisiin toimiin myös Länsi-Balkanin maiden suhteen – maiden, jotka ovat jo liian pitkään olleet jumissa eri odotushuoneissa jäsenvaltioiden epäröidessä siirtyä eteenpäin laajentumisprosessissa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi sodan takaisin Eurooppaan ja muistutti meitä siitä, kuinka tärkeää on säilyttää rauha sekä suojella ja tukea demokraattisia voimia kaikkialla mantereella. Tästä syystä on tärkeää, ettei Euroopan Unionin sitoutuminen Länsi-Balkaniin menetä uskottavuuttaan.

Euroopan johtajien on korkea aika poistaa esteet, jotka jatkuvasti jarruttavat liittymisprosessia. Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa on aloitettavat neuvottelut. EU:n on konkreettisesti tuettava Bosnia ja Hertsegovinan pyrkimyksiä päästä eroon poliittisesta umpikujasta ja toteuttaa demokraattisia uudistuksia, jotta maalle voidaan varmistaa ehdokasasema mahdollisimman pian. Ja Kosovolle on myönnettävä viisumivapaus, jonka kriteerit täyttyivät jo vuonna 2018.

Länsi-Balkanin Ystävät -verkosto on perustettu seuraavien tahojen yhteistyönä: Foundation for European Progressive Studies – FEPS (Euroopan Unioni), Friedrich-Ebert-Stiftung (Saksa), Karl-Renner-Institut (Itävalta), Masarykova demokratická Akademie (Tsekki), Kalevi Sorsa -säätiö (Suomi), Fondation Jean-Jaurès (Ranska), Foundation Max van der Stoel (Alankomaat), Društvo Progresiva (Slovenia), Olof Palme International Center (Ruotsi), sekä CeSPI (Italia).

Sarajevo, 18. kesäkuuta 2022

 

Allekirjoittajat:

László Andor, Pääsihteeri, Foundation for European Progressive Studies

Arjen Berkvens, Toiminnanjohtaja, Foundation Max von der Stoel (Alankomaat)

Marina Berlinghieri, Kansanedustaja, Italia

Delara Burkhardt,  Euroopan parlamentin jäsen, Saksa

Doris Bures, Puheenjohtaja, Renner Institut (Itävalta)

Adnan Dibrani, Kansanedustaja, Ruotsi

Piero Fassino, Euroopan parlamentin jäsen, Italia

Daniele Frigeri, Puheenjohtaja, Centro Studi di Politica Internazionale (Italia)

Josip Juratovic, Kansanedustaja, Saksa

Kimmo Kiljunen, Kansanedustaja, Suomi

Mojca Kleva Kekuš, Puheenjohtaja, Društvo Progresiva (Slovenia)

Mikko Lievonen, Toiminnanjohtaja, Kalevi Sorsa Foundation (Suomi)

Florent Marciacq, Toiminnanjohtaja, Observatoire des Balkans, Fondation Jean Jaurès (Ranska)

Thijs Reuten, Euroopan parlamentin jäsen,  Alankomaat

Stefan Schennach, Kansanedustaja, Itävalta

Andreas Schieder, Euroopan parlamentin jäsen, Itävalta

Martin Schulz, Puheenjohtaja, Friedrich-Ebert-Stiftung (Saksa)

Sanela Skrijelj, Kansanedustaja, Pohjois-Makedonia

Anna Sündstrom, Pääsihteeri, Olof Palme International Center (Ruotsi)

Bertalan Tóth, Kansanedustaja, Unkari

Harald Troch, Kansanedustaja, Itävalta

Lubomír Zaorálek, Puheenjohtaja, Masaryk Democratic Academy (Tsekki)

Damijan Zrim, Kansanedustaja, Slovenia

 

Linkki alkuperäiseen julkilausumaan täältä.

 

Kalevi Sorsa -säätiö on edistänyt demokratiaa Länsi-Balkanilla vuodesta 2008 lähtien. Säätiön Balkan-hankkeen hankevastaava Jelena Simic osallistui Friends of Western Balkans -verkoston Sarajevon tapaamiseen.