15.12.2006 Ratkeaako köyhyys rahalla?

Suomalainen sosiaaliturva on ansiosidonnainen ja syyperusteinen. Onko työ- ja syyperusteinen sosiaaliturva aikansa elänyt? Ovatko aktiiviset työmarkkinatoimenpiteet pelkää temppuilua tai kiusantekoa? Onko kansalaispalkka taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä ja oikeudenmukainen ratkaisu? Mitkä sen työvoima- ja sosiaalipoliittiset vaikutukset ovat? Mikä on julkisten palvelujen rooli yhtälössä?

Näihin kysymyksiin etsimme vastausta työministeri Tarja Filatovin, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Jaakko Kianderin sekä Joensuun yliopiston sosiaali- ja koulutusoikeuden professorin Pentti Arajärven alustusten pohjalta.

Ohjelma

Alustajat

Tarja Filatov on toiminut työministerinä vuodesta 2000. Hän on Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen varapuheenjohtaja ja Sosialidemokraattisten naisten puheenjohtaja. Hän on talous- ja sosiaalipoliittisten ministerivaliokuntien jäsen, työssäjaksamisohjelman puheenjohtaja sekä nuorten syrjäytymistä estävän osallisuushankkeen puheenjohtaja.

Jaakko Kiander on valtiotieteiden tohtori (kansantaloustiede) ja dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusintressinsä ovat julkinen talous ja työmarkkinat. Hän on Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja. Hän on toiminut mm. tutkimusprofessorina Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa, erikoistutkijana Helsingin kauppakorkeakoulussa sekä tutkimusjohtajana Yrjö Jahnssonin säätiössä.

Pentti Arajärvi on oikeustieteen tohtori ja Helsingin yliopiston sosiaalioikeuden dosentti. Hän toimii Joensuun yliopiston sosiaali- ja koulutusoikeuden professorina. Hän on toiminut mm. eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvoksena, Aikuisopiskelun toimeentulojärjestelmien ja maksujen sekä aikuiskoulutuksen verotuksen selvitysmiehenä 2003 sekä toimeentuloturvan selvitysmiehenä 1997-98. Hän toimii muun muassa Lastenpsykiatrian tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton liittovaltuuston puheenjohtaja ja Lastensuojelun keskusliiton hallituksen puheenjohtaja.

Alustukset

Tarja Filatov: Työ parasta sosiaalipolitiikkaa?

Jaakko Kiander: Julkisten palvelujen merkitys tulonjaolle ja köyhyyden ehkäisylle

Pentti Arajärvi: Kansalaispalkka ja suomalaisen sosiaaliturvan perusta

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter